Co zrobić, chcąc podarować sobie szansę na udany dzień? Najlepiej powitać go z odrobiną słodkości! Pyszne słodkie śniadanie jest w stanie poprawić humor od samego rana i przepędzić czarne chmury zbierające się nad naszymi głowami.
Słodkie co nieco o tej porze dnia zagwarantuje nam dobre samopoczucie aż do jego zakończenia. Dobrym pomysłem jest dodanie do swojego słodkiego śniadania wyśmienitego kremu z orzechami laskowymi i kakao, czyli Nutelli.
Doskonale sprawdza się ona w wielu przepisach. Ponadto warto wiedzieć, że Nutella powstaje bez używania szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów trans i chemicznych dodatków. Idealnie kremowa konsystencja Nutelli to zasługa oleju, który pozyskiwany jest z owoców plamy, pochodzących ze zrównoważonej produkcji, czyli takiej, która nie powoduje wycinki lasów i zmniejszania habitatów zwierząt. Dlatego też już teraz możemy bez obaw wzbogacać jej pysznym smakiem nasze śniadania. A oto kilka śniadaniowych inspiracji z Nutellą w roli głównej.
Razowe naleśniki z Nutellą
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki razowej
- pół szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki mleka
- szklanka wody gazowanej
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka błonnika owsianego
- 3 łyżki oliwy
- 1/5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 6 łyżeczek masła orzechowego
- 6 łyżeczek Nutelli
- 1 banan
- sos czekoladowy do dekoracji
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie przy pomocy dużej łyżki nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Na każdym z usmażonych naleśników rozsmarowujemy łyżeczkę masła orzechowego, następnie łyżeczkę Nutelli i kładziemy pokrojonego banana. Całość zawijamy i dekorujemy sosem czekoladowym.
Słodki omlet z Nutellą
Składniki:
- 2 jaja
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- Nutella,
- truskawki (lub inne dowolne owoce)
- olej (do smażenia)
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, cukier, mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po dużej łyżce ciasta i smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Gotowe omlety smarujemy Nutellą, posypujemy owocami i składamy na pół. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Pancakes z Nutellą i pomarańczami
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka sody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- olej (do smażenia)
Dodatkowo:
- Nutella
- pomarańcze
- cukier puder (do dekoracji)
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce gotowego ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe pancakes smarujemy Nutellą. Na każdym układamy cząstki pomarańczy i obsypujemy cukrem pudrem.
Francuskie trójkąty z Nutellą
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- Nutella
- białko
- cukier
Z ciasta wykrawamy kwadraty, które smarujemy Nutellą. Następnie składamy je tak, aby miały kształt trójkątów. Brzegi ciasta najlepiej skleić przy pomocy widelca. W ten sposób na naszych ciasteczkach uzyskujemy dodatkowo ciekawy wzorek. Pędzelkiem kuchennym rozsmarowujemy na ciastkach rozbite białko i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Ciastka najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ale również doskonale nadają się do przechowywania przez około 2-3 dni. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie w szkole lub pracy.
Tosty francuskie z Nutellą
Składniki:
- chleb tostowy
- Nutella
- pokruszone herbatniki
- pianki
- jajko
- 2 łyżki mleka
Ubijamy jajko wraz z mlekiem. Na talerzyk wysypujemy pokruszone herbatniki. Kromki chleba smarujemy Nutellą. Do środka pomiędzy chleb wkładamy pianki. Każdy tost maczamy w jajku wymieszanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach. Tak przygotowane tosty smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż pianki zaczną się rozpuszczać. Idealnie smakują ze szklanką mleka.