Ku mojej uciesze, coraz częściej na sklepowych półkach znaleźć można jarmuż. To odmiana kapusty, która z niezrozumiałych dla mnie powodów przez długi czas była bardzo trudna do kupienia. Zdarzało się znaleźć jarmuż na Górniaku (takie łódzkie targowisko), ale w osiedlowym warzywniaku nigdy. A szkoda, bo jest to roślina dostarczająca wielu cennych składników takich jak wapń, żelazo, witaminy A i C oraz kwas foliowy. Polecany jest każdemu, szczególnie osobom na diecie roślinnej.
Najlepiej jeść go w formie jak najmniej przetworzonej, czyli na surowo. Zachowuje wówczas swą moc. Ale doskonale smakuje nie tylko jako składnik sałatki, surówki czy koktajlu, ale także w innych daniach. Ja z 200 g przygotowałem ostatnio farsz do wrapów i została mi jeszcze garść na poranny koktajl.
przepis na wrapy z jarmużem
składniki:
- 4 tortille
- 150 – 200 g jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- 4 łyżki śmietany
- oliwa
przygotowanie:
- Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej krótko posiekane ząbki czosnku.
- Dodajemy jarmuż i dusimy go do czasu aż zmięknie.
- Dodajemy ser i śmietanę.
- Tortille podgrzewamy, nakładamy farsz i zwijamy.
Smacznego!