Wrapy z jarmużem

na 19 marca 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Ku mojej uciesze, coraz częściej na sklepowych półkach znaleźć można jarmuż. To odmiana kapusty, która z niezrozumiałych dla mnie powodów przez długi czas była bardzo trudna do kupienia. Zdarzało się znaleźć jarmuż na Górniaku (takie łódzkie targowisko), ale w osiedlowym warzywniaku nigdy. A szkoda, bo jest to roślina dostarczająca wielu cennych składników takich jak wapń, żelazo, witaminy A i C oraz kwas foliowy. Polecany jest każdemu, szczególnie osobom na diecie roślinnej.

Najlepiej jeść go w formie jak najmniej przetworzonej, czyli na surowo. Zachowuje wówczas swą moc. Ale doskonale smakuje nie tylko jako składnik sałatki, surówki czy koktajlu, ale także w innych daniach. Ja z 200 g przygotowałem ostatnio farsz do wrapów i została mi jeszcze garść na poranny koktajl.

wrapy z jarmuzem

przepis na wrapy z jarmużem

składniki:

  • 4 tortille
  • 150 – 200 g jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • garść startego żółtego sera
  • 4 łyżki śmietany
  • oliwa

przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej krótko posiekane ząbki czosnku.
  2. Dodajemy jarmuż i dusimy go do czasu aż zmięknie.
  3. Dodajemy ser i śmietanę.
  4. Tortille podgrzewamy, nakładamy farsz i zwijamy.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top