Dziś zapraszam na szybki wpis o wrapach z soczewicą. To bardzo smaczne i aromatyczne danie, a sam farsz idealnie nadaje się nie tylko do placków, ale też do pierogów lub jako pasta na kanapkę. Wrapy doskonale smakują podane z sosem, ja użyłem czosnkowego oraz ketchupu.
przepis na wrapy z soczewicą
składniki:
- 8 tortilli lub zwykłych naleśników
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego (ewentualnie naturalnego albo śmietany)
przygotowanie:
Soczewicę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 szklankami zimnej wody.
Gotujemy aż zmięknie (około 30 minut), a następnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie tłuszczu.
Przyprawy ucieramy razem w moździerzu.
Do soczewicy dodajemy cebulę i mieszamy, a następnie połowę miksujemy blenderem.
Łączymy ze sobą soczewicę miksowaną i niemiksowaną, dodajemy przyprawy i solimy do smaku.
Mieszamy dokładnie składniki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem i jogurtem.
Placki podgrzewamy zgodnie z zalecenie producenta, nakładamy farsz i składamy.
Wrapy podajemy z sosem.
Smacznego!
Robię już drugi raz. Smaczne, a przede wszystkim proste.
Wrapy wyglądają bardzo apetycznie! :) W dodatku zawierają soczewicę, a ja od dawna szukam jakiegoś nieskomplikowanego przepisu, który by ją zawierał :D Chętnie wypróbuję Twój przepis :) Myślę, że nawet taki laik jak ja („przypalę nawet wodę”) upora się z soczewicą i przygotuje pyszne danie :)
Polecam i zapraszam do przygotowywania innych dań – staram się publikować naprawdę proste przepisy.