Sezon na maliny ma się niestety ku końcowi i coś czuję, że dziś jadłem ostatnie owoce. Watro uczcić mijający sezon smacznymi tartaletkami z nadzieniem malinowym. Do jego przygotowania planowałem użyć sera mascarpone, ale ponieważ nie mogłem go kupić, zastąpiłem twarożkiem „kanapkowo-sernikowym”, a efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyszło bardzo lekko i smacznie.
przepis na tartaletki z malinami
składniki:
- ciasto kruche przygotowane zgodnie z przepisem, który znajdziecie tutaj: Ciasto kruche – wersja słodka
- szklanka malin
- 250 g twarożku
- 10 g cukru waniliowego
przygotowanie:
Ciasto przygotowane zgodnie z przepisem (Ciasto kruche – wersja słodka) dzielimy na porcje i wypełniamy nim foremki na tartaletki. Starczy na około 15 babeczek. Pieczemy zgodnie z przepisem.
Maliny rozgniatamy widelcem i dodajemy do twarożku.
Dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do połączenia składników.
Wypełniamy nadzieniem wystudzone babeczki i podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
śliczne i smakowite
Dzięki!
Pyszne tartaletki. :) U mnie jeszcze maliny są. Właśnie synek zerwał miseczkę malin i zjadł z jogurtem.:)
Dzięki Majano, za miłe słowa. Pozdrawiam!