Od kiedy zasmakowałem grillowanego ananasa, korciło mnie aby wykorzystać go w innej, niż deser, formie. Przeglądając blog Olive and flour trafiłem na przepis na sałatkę, która spełniała moje oczekiwania. Nieco zmodyfikowałem oryginalny przepis, gdyż Mico potraktował ananasa sosem Worcestershire, którego niestety nie posiadam.
Sama sałatka jest niezwykle smaczna i świetnie wprowadza w wiosenny nastrój. Warto ją sobie przygotować w oczekiwaniu na permanentne stopienie się śniegów.
Sałatka z rukoli z mango i grillowanym ananasem
Składniki:
- opakowanie rukoli (niestety nie zwróciłem uwagi, jaka była jego waga)
- puszka ananasa w pasterkach (może być, a nawet być powinien świeży, ale takowego nie posiadałem)
- dojrzałe mango
- średni pomidor
- 100 ml oleju roślinnego
- olej sezamowy
- sos sojowy
- suszone zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek
- zmielone ziarna kolendry
- curry
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na początku przygotowujemy marynatę do ananasa. W miseczce mieszamy olej roślinny, po łyżce oleju sezamowego i sosu sojowego, dodajemy po łyżce ziół, kolendry i curry.
- Obtaczamy w niej krążki ananasa i wrzucamy na rozgrzanego grilla (ja akurat użyłem patelni grillowej), smażąc po dwie minuty z każdej strony.
- Odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Obieramy mango i kroimy w kostkę.
- Z pomidora usuwamy miąższ z pestkami i kroimy go również w kostkę.
- Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
- Krążki ananasa kroimy w ćwiartki i wraz z mango i pomidorem wrzucamy do rukoli.
- W miseczce przygotowujemy dressing. Do soku z cytryny dodajemy kilka łyżek oliwy, łyżkę sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i solą. Energicznie mieszamy i polewamy nim sałatkę.
- Całość mieszamy.
Smacznego!
Ajka, spróbuj, bo naprawdę warto :-)
Że też nigdy nie pomyslałam o grillowaniu owoców! Trzeba szybko naprawic błąd!
Asiejka, zielone jest dobre na wszystko, szczególnie na tą szarówkę za oknem…
Fiolunka, zagłosowałem :-) Nie próbowałem jeszcze rukoli na pizzy – chętnie sprawdzę.
Majka, również pozdrawiam! Dzięki za odwiedziny :-))
Wiosenka27, gorzki smak rukoli? Dla mnie jest on orzechowy. Ale pewnie, że możesz ją zastąpić inną, ulubioną zieleniną :-))
Mico, dzięki! Ale worcester znalazł się na liście zakupów – chętnie wykorzystam :-)
Polka, dzięki! Curry wyciąga zupełnie nowy smak z ananasa.
O! Dodatek curry jest kuszący :)
Rukola tak fajnie szczypie w język…
Uściski Kuba :)
fajnie to zmodyfikowałeś! :) w takim zestawieniu [z olejem sezamowym] worcester by tylko przeszkadzał. Super!
Wiosenko – rukola gorzka? chyba przejrzała…
Sama sałatka wygląda przepięknie i bardzo apetycznie. Tylko ja nie przepadam za gorzkim smakiem rukoli. A gdybym zastapiła ja inna sałatą?
Swietny pomysl na salatke. I jak dochodzi do tego moja ulubiona rukola to biore ja w ciemno :))
Pozdrawiam.
Ruccola! Wspaniała sałata :) dodaję ją gdzie popadnie, czy to na kanapkę czy na pizzę :) Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, ale kiedyś chętnie się skuszę :)
Pozdrawiam i zapraszam do głosowania, szczegóły na moim blogu :)
taki zielony wiosenny nastrój to ja lubię najbardziej..
Warto spróbować – jest pyszny! Kiedyś robiłem takowego ananasa z sosem i lodami – http://kuba-pichci.blogspot.com/2010/01/grillowany-ananas-z-sosem-rumowo.html
Hm..nie złe! Nie przyszłoby mi do głowy, żeby ananasa grillować. :)