Sałatka z rukoli z mango i grillowanym ananasem

na 9 marca 2010 11 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Od kiedy zasmakowałem grillowanego ananasa, korciło mnie aby wykorzystać go w innej, niż deser, formie. Przeglądając blog Olive and flour trafiłem na przepis na sałatkę, która spełniała moje oczekiwania. Nieco zmodyfikowałem oryginalny przepis, gdyż Mico potraktował ananasa sosem Worcestershire, którego niestety nie posiadam.

Sama sałatka jest niezwykle smaczna i świetnie wprowadza w wiosenny nastrój. Warto ją sobie przygotować w oczekiwaniu na permanentne stopienie się śniegów.

Sałatka z rukoli z mango i grillowanym ananasem

Składniki:

  • opakowanie rukoli (niestety nie zwróciłem uwagi, jaka była jego waga)
  • puszka ananasa w pasterkach (może być, a nawet być powinien świeży, ale takowego nie posiadałem)
  • dojrzałe mango
  • średni pomidor
  • 100 ml oleju roślinnego
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • suszone zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek
  • zmielone ziarna kolendry
  • curry
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotowujemy marynatę do ananasa. W miseczce mieszamy olej roślinny, po łyżce oleju sezamowego i sosu sojowego, dodajemy po łyżce ziół, kolendry i curry.
  2. Obtaczamy w niej krążki ananasa i wrzucamy na rozgrzanego grilla (ja akurat użyłem patelni grillowej), smażąc po dwie minuty z każdej strony.
  3. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Obieramy mango i kroimy w kostkę.
  5. Z pomidora usuwamy miąższ z pestkami i kroimy go również w kostkę.
  6. Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
  7. Krążki ananasa kroimy w ćwiartki i wraz z mango i pomidorem wrzucamy do rukoli.
  8. W miseczce przygotowujemy dressing. Do soku z cytryny dodajemy kilka łyżek oliwy, łyżkę sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i solą. Energicznie mieszamy i polewamy nim sałatkę.
  9. Całość mieszamy.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

11 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Ajka, spróbuj, bo naprawdę warto :-)

  2. Ajka pisze:

    Że też nigdy nie pomyslałam o grillowaniu owoców! Trzeba szybko naprawic błąd!

  3. Kuba pisze:

    Asiejka, zielone jest dobre na wszystko, szczególnie na tą szarówkę za oknem…

    Fiolunka, zagłosowałem :-) Nie próbowałem jeszcze rukoli na pizzy – chętnie sprawdzę.

    Majka, również pozdrawiam! Dzięki za odwiedziny :-))

    Wiosenka27, gorzki smak rukoli? Dla mnie jest on orzechowy. Ale pewnie, że możesz ją zastąpić inną, ulubioną zieleniną :-))

    Mico, dzięki! Ale worcester znalazł się na liście zakupów – chętnie wykorzystam :-)

    Polka, dzięki! Curry wyciąga zupełnie nowy smak z ananasa.

  4. Polka pisze:

    O! Dodatek curry jest kuszący :)
    Rukola tak fajnie szczypie w język…

    Uściski Kuba :)

  5. mico pisze:

    fajnie to zmodyfikowałeś! :) w takim zestawieniu [z olejem sezamowym] worcester by tylko przeszkadzał. Super!

    Wiosenko – rukola gorzka? chyba przejrzała…

  6. wiosenka27 pisze:

    Sama sałatka wygląda przepięknie i bardzo apetycznie. Tylko ja nie przepadam za gorzkim smakiem rukoli. A gdybym zastapiła ja inna sałatą?

  7. majka pisze:

    Swietny pomysl na salatke. I jak dochodzi do tego moja ulubiona rukola to biore ja w ciemno :))

    Pozdrawiam.

  8. Fiolunka pisze:

    Ruccola! Wspaniała sałata :) dodaję ją gdzie popadnie, czy to na kanapkę czy na pizzę :) Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, ale kiedyś chętnie się skuszę :)
    Pozdrawiam i zapraszam do głosowania, szczegóły na moim blogu :)

  9. asiejka pisze:

    taki zielony wiosenny nastrój to ja lubię najbardziej..

  10. Kuba pisze:

    Warto spróbować – jest pyszny! Kiedyś robiłem takowego ananasa z sosem i lodami – http://kuba-pichci.blogspot.com/2010/01/grillowany-ananas-z-sosem-rumowo.html

  11. dragonfly pisze:

    Hm..nie złe! Nie przyszłoby mi do głowy, żeby ananasa grillować. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top