Ryba w pomarańczach

na 3 czerwca 2009 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Ryba wpływa na wszystko – więcej komentarzy nie muszę dodawać do poniższego przepisu :-)

ryba w pomaranczach 01

przepis na rybę w pomarańczach

składniki:

  • 1kg filetów z miruny
  • 400 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • bułka tarta
  • sól morska
  • pieprz

ryba w pomaranczach 02

przygotowanie:

  1. Jeśli używamy mrożonej ryby, wyjmijmy ją wcześniej z zamrażalnika aby spokojnie się rozmroziła. Kiedy to nastąpi nacieramy ją pieprzem i solą.
  2. Pomarańcze i limonkę szorujemy szczotką w ciepłej wodzie i kroimy w plastry razem ze skórką. Mieszamy je z rozmrożonymi filetami pokrojonymi w 5 cm kawałki.
  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie z cebulą.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy rybę z pomarańczami. Zalewamy białym winem i posypujemy bułką tartą.
  5. Na wierzch układamy cebulę i pieczarki i rozkładamy wiórki masła. Solimy i pieprzymy zgodnie z upodobaniem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec należy nasze danie około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Mafilka pisze:

    To poeksperymentuję niebawem :-)

  2. Kuba pisze:

    Rewelacyjnie. Już jakiś czas temu odkryłem, że rybka lubi pomarańcze i wspaniale się z nimi komponuje. Polecam!

  3. Mafilka pisze:

    Ciekawe bardzo :-) A jak smakowało?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top