Ryba wpływa na wszystko – więcej komentarzy nie muszę dodawać do poniższego przepisu :-)
przepis na rybę w pomarańczach
składniki:
- 1kg filetów z miruny
- 400 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 3 pomarańcze
- 1 limonka
- 2 łyżki masła
- 0,5 l białego wytrawnego wina
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz
przygotowanie:
- Jeśli używamy mrożonej ryby, wyjmijmy ją wcześniej z zamrażalnika aby spokojnie się rozmroziła. Kiedy to nastąpi nacieramy ją pieprzem i solą.
- Pomarańcze i limonkę szorujemy szczotką w ciepłej wodzie i kroimy w plastry razem ze skórką. Mieszamy je z rozmrożonymi filetami pokrojonymi w 5 cm kawałki.
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie z cebulą.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy rybę z pomarańczami. Zalewamy białym winem i posypujemy bułką tartą.
- Na wierzch układamy cebulę i pieczarki i rozkładamy wiórki masła. Solimy i pieprzymy zgodnie z upodobaniem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Piec należy nasze danie około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
To poeksperymentuję niebawem :-)
Rewelacyjnie. Już jakiś czas temu odkryłem, że rybka lubi pomarańcze i wspaniale się z nimi komponuje. Polecam!
Ciekawe bardzo :-) A jak smakowało?