Siedzę sobie właśnie na łonie natury i wspominam niedany obiad, na który przygotowałem risotto z pieczarkami. To proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jego plusem jest to, że można sobie przygotować większą porcję i np. rozłożyć na dwa dni. Poza tym ryż fajnie współgra z różnymi przyprawami, dzięki czemu każdy może doprawić po swojemu i jestem przekonany, że będzie dobrze.
przepis na risotto z pieczarkami
składniki:
- 1 szklanka ryżu (najlepiej specjalnego gatunku do tego typu dań – arborio)
- 250 g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu (osobiście polecam warzywny, ale użyjcie swego ulubionego)
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- natka pietruszki
przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle.
- Po kilku minutach dodajemy suchy ryż i przesmażamy go z warzywami około minutę.
- Dodajemy stopniowo bulion. Ważne by dawać małe porcje (około 100 ml) i czekać z kolejną porcją bulionu, aż poprzednia się wchłonie.
- W międzyczasie kroimy i przesmażamy pieczarki, które dodajemy na sam koniec gotowania ryżu.
- Dodajemy parmezan i doprawiamy risotto do smaku.
- Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!