Risotto z pieczarkami

na 17 lipca 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Siedzę sobie właśnie na łonie natury i wspominam niedany obiad, na który przygotowałem risotto z pieczarkami. To proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jego plusem jest to, że można sobie przygotować większą porcję i np. rozłożyć na dwa dni. Poza tym ryż fajnie współgra z różnymi przyprawami, dzięki czemu każdy może doprawić po swojemu i jestem przekonany, że będzie dobrze.

risotto

przepis na risotto z pieczarkami

składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej specjalnego gatunku do tego typu dań – arborio)
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu (osobiście polecam warzywny, ale użyjcie swego ulubionego)
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki

przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle.
  2. Po kilku minutach dodajemy suchy ryż i przesmażamy go z warzywami około minutę.
  3. Dodajemy stopniowo bulion. Ważne by dawać małe porcje (około 100 ml) i czekać z kolejną porcją bulionu, aż poprzednia się wchłonie.
  4. W międzyczasie kroimy i przesmażamy pieczarki, które dodajemy na sam koniec gotowania ryżu.
  5. Dodajemy parmezan i doprawiamy risotto do smaku.
  6. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top