Batat, zwany też inaczej słodkim ziemniakiem, to warzywo, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Sam przyznaję, że dopiero niedawno poznałem jego smak, który najlepiej odda chyba określenie „ziemniaczana marchewka”. Ostatnio grillowałem bataty, które wcześniej pokroiłem w centymetrowe talarki – fajny dodatek do grillowych dań.
Tym razem postanowiłem przygotować coś innego. Na blogu Kwestia smaku znalazłem przepis na placek z batatów z jajkiem, który postanowiłem przygotować. Przyznaję, że decydujące znaczenie miał czas przygotowanie potrawy – od pierwszego pociągnięcia obierakiem do pierwszego kęsa nie minęło więcej niż 20 minut.
przepis na placek z batatów jajkiem
składniki:
- 1 batat (200 – 300 g)
- 1 cebula
- oliwa
- jajka
- posiekana bazylia
przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania batata. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach.
- Ścieramy także cebulę, którą dodajemy do batata.
- Doprawiamy solą i dwoma łyżkami oliwy.
- Mieszamy i wykładamy do naczynia. Ja użyłem patelni z odczepianą rączką, ale można użyć innego naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy 10 minut w 230 st. C.
- Gdy warzywa będą już upieczone, wbijamy jajka.
- Dopiekamy jeszcze kilka minut, aż jajko zsiądzie się tak jak lubicie.
- Przed podaniem posypujemy ziołami.
Smacznego!