Placek z batatów jajkiem

na 16 czerwca 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Batat, zwany też inaczej słodkim ziemniakiem, to warzywo, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Sam przyznaję, że dopiero niedawno poznałem jego smak, który najlepiej odda chyba określenie „ziemniaczana marchewka”. Ostatnio grillowałem bataty, które wcześniej pokroiłem w centymetrowe talarki – fajny dodatek do grillowych dań.

Tym razem postanowiłem przygotować coś innego. Na blogu Kwestia smaku znalazłem przepis na placek z batatów z jajkiem, który postanowiłem przygotować. Przyznaję, że decydujące znaczenie miał czas przygotowanie potrawy – od pierwszego pociągnięcia obierakiem do pierwszego kęsa nie minęło więcej niż 20 minut.

Placek z batatow jajkiem

przepis na placek z batatów jajkiem

składniki:

  • 1 batat (200 – 300 g)
  • 1 cebula
  • oliwa
  • jajka
  • posiekana bazylia

przygotowanie:

  1. Zaczynamy od obrania batata. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach.
  2. Ścieramy także cebulę, którą dodajemy do batata.
  3. Doprawiamy solą i dwoma łyżkami oliwy.
  4. Mieszamy i wykładamy do naczynia. Ja użyłem patelni z odczepianą rączką, ale można użyć innego naczynia żaroodpornego.
  5. Pieczemy 10 minut w 230 st. C.
  6. Gdy warzywa będą już upieczone, wbijamy jajka.
  7. Dopiekamy jeszcze kilka minut, aż jajko zsiądzie się tak jak lubicie.
  8. Przed podaniem posypujemy ziołami.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top