Przepis na ptysie ziemniaczane znaleźliśmy przeglądając ostatnio książkę Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy autorstwa Macieja i Moniki Szaciłłów. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, choć wydawać by się mogło, że wymaga więcej zachodu. A naprawdę warto, bo są przepyszne – chrupiąca skórka skrywa w sobie delikatne, kremowe nadzienie. Naprawdę gorąco polecam!
przepis na ptysie ziemniaczane
składniki:
- 4 ziemniaki
- 250 g twarogu
- łyżka ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek mleka
- 1/2 szklanki mąki
- woda
- olej
przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem z twarogiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy nieco mleka, tak by uzyskać elastyczną i zwartą, a jednocześnie plastyczną konsystencję.
- Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
- Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Do mąki dodajemy około 1/2 letniej wody i energicznie mieszamy do uzyskania ciasta.
- Rozgrzewamy olej (tyle, żeby kulki w nim swobodnie pływały).
- W przygotowanym cieście obtaczamy kulki, które następnie wkładamy do gorącego oleju.
- Smażymy krótko z obu stron do uzyskania złotej skórki.
Smacznego!