Ptysie ziemniaczane

na 15 kwietnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przepis na ptysie ziemniaczane znaleźliśmy przeglądając ostatnio książkę Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy autorstwa Macieja i Moniki Szaciłłów. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, choć wydawać by się mogło, że wymaga więcej zachodu. A naprawdę warto, bo są przepyszne – chrupiąca skórka skrywa w sobie delikatne, kremowe nadzienie. Naprawdę gorąco polecam!

ptysie ziemniaczane

przepis na ptysie ziemniaczane

składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 250 g twarogu
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • woda
  • olej

przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem z twarogiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy nieco mleka, tak by uzyskać elastyczną i zwartą, a jednocześnie plastyczną konsystencję.
  3. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  4. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  5. Do mąki dodajemy około 1/2 letniej wody i energicznie mieszamy do uzyskania ciasta.
  6. Rozgrzewamy olej (tyle, żeby kulki w nim swobodnie pływały).
  7. W przygotowanym cieście obtaczamy kulki, które następnie wkładamy do gorącego oleju.
  8. Smażymy krótko z obu stron do uzyskania złotej skórki.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top