Zapraszam dziś na bardzo smaczną zapiekankę z ziemniakami i grzybami, na którą przepis zaczerpnąłem od Karola Okrasy. Jest to inna niż wcześniej przygotowywane przeze mnie zapiekanki, ze względu na dodatek śmietanki 30%, która nadała całemu daniu delikatności. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami to danie w sam raz na jesienny chłód.
Inne zapiekanki ziemniaczane:
– z białą kiełbasą i pieczarkami
– z suszonymi pomidorami i oliwkami
Inne ciekawe zapiekanki:
– cukiniowo-kabaczkowa
– makaronowa
A jeśli przepis przypadł Wam do gustu, zapraszam do zapoznania się z innymi zapiekankami, których skromny wybór znajdziecie po prawej stronie, a znacznie większy w górnym menu.
przepis na kresową zapiekankę ziemniaczaną z grzybami
składniki:
60 g suszonych grzybów
200 g cebuli pokrojonej w piórka
3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
150 g przysmaków kresowych (lidlowska mieszanka wędlin w stylu kindzuk, chorizo itd.)
30 ml oleju
1,5 kg ziemniaków (obranych i pokrojonych w plastry)
600 ml śmietanki 30%
3 gałązki rozmarynu
10 g masła
50 g bułki tartej
5 g tartej gałki muszkatołowej
sól, biały pieprz
przygotowanie:
Grzyby moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie gotujemy je kilka minut w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając. Następnie cebulę i czosnek przekładamy z patelni do miseczki.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w paski przysmaki kresowe, podlewamy niewielką ilością oleju i krótko smażymy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Małą ilość grzybów, kresowych przysmaków, cebuli i czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.
Do garnka dodajemy 600 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka ziemniaki. Gotujemy przez mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Często mieszamy. Dodajemy do garnka gałkę muszkatołową, biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy.
Zawartość garnka powinna robić się coraz bardziej gęsta. Wyjmujemy z garnka rozmaryn. Do garnka dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kresowe przysmaki z patelni. Dokładnie mieszamy.
Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą od środka. Delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.
Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.
Gdy zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.
Smacznego!
Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://iwka-szczesciara.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej zabawy :)
Dziękuję za wyróżnienie. Pozdrawiam!
Musi smakować fajnie no i pachnieć. Idealne danie na jesień:)
Pozdrawiam .