Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami

na 24 listopada 2012 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Zapraszam dziś na bardzo smaczną zapiekankę z ziemniakami i grzybami, na którą przepis zaczerpnąłem od Karola Okrasy. Jest to inna niż wcześniej przygotowywane przeze mnie zapiekanki, ze względu na dodatek śmietanki 30%, która nadała całemu daniu delikatności. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami to danie w sam raz na jesienny chłód.

Inne zapiekanki ziemniaczane:
– z białą kiełbasą i pieczarkami
– z suszonymi pomidorami i oliwkami
Inne ciekawe zapiekanki:
– cukiniowo-kabaczkowa
– makaronowa

A jeśli przepis przypadł Wam do gustu, zapraszam do zapoznania się z innymi zapiekankami, których skromny wybór znajdziecie po prawej stronie, a znacznie większy w górnym menu.

przepis na kresową zapiekankę ziemniaczaną z grzybami

składniki:

60 g suszonych grzybów
200 g cebuli pokrojonej w piórka
3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
150 g przysmaków kresowych (lidlowska mieszanka wędlin w stylu kindzuk, chorizo itd.)
30 ml oleju
1,5 kg ziemniaków (obranych i pokrojonych w plastry)
600 ml śmietanki 30%
3 gałązki rozmarynu
10 g masła
50 g bułki tartej
5 g tartej gałki muszkatołowej
sól, biały pieprz

przygotowanie:

Grzyby moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie gotujemy je kilka minut w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając. Następnie cebulę i czosnek przekładamy z patelni do miseczki.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w paski przysmaki kresowe, podlewamy niewielką ilością oleju i krótko smażymy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Małą ilość grzybów, kresowych przysmaków, cebuli i czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.
Do garnka dodajemy 600 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka ziemniaki. Gotujemy przez mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Często mieszamy. Dodajemy do garnka gałkę muszkatołową, biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy.
Zawartość garnka powinna robić się coraz bardziej gęsta. Wyjmujemy z garnka rozmaryn. Do garnka dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kresowe przysmaki z patelni. Dokładnie mieszamy.
Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą od środka. Delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.
Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.
Gdy zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. iwka pisze:

    Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://iwka-szczesciara.blogspot.com/
    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej zabawy :)

  2. Majana pisze:

    Musi smakować fajnie no i pachnieć. Idealne danie na jesień:)
    Pozdrawiam .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top