Czas kwarantanny spowodował, że zachciało mi się znów pichcić. Prawie każdego dnia robię coś, czego jedzenie sprawia mi przyjemność. Znów mam ochotę pozagniatać ciasto, poczuć roznoszący się po mieszkaniu zapach przypraw, zjeść jeszcze ciepły świeżo upieczony chleb. Zapraszam na tartę drożdżową z warzywami w sosie pomidorowym. Do jej przygotowania użyłem mrożonej mieszanki warzyw, ale spokojnie można użyć innej mieszanki lub świeżych warzyw.
Tarta drożdżowa z warzywami w sosie pomidorowym
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 100 ml letniej wody
- 1 opakowanie mrożonych warzyw (450 g) – użyłem mieszanki Bukiet Kwiatowy Hortexu
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (500 g)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, olej i wodę.
- Wyrabiamy 10-15 minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
- Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
- Dodajemy pokrojone w plasterki obrane pieczarki i rozgniecione ząbki czosnku.
- Dodajemy mrożone warzywa.
- Przesmażamy kilka minut, aż warzywa się rozmrożą.
- Dodajemy przecier pomidorowy i zioła.
- Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż farsz zgęstnieje.
- Foremkę natłuszczamy i wykładamy nią ciasto.
- Na ciasto wykładamy farsz i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 30 minut w tem. 180 st. C.
Smacznego!