Nalewka z orzecha włoskiego (orzechówka)

na 27 lipca 2016 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W tym roku po raz pierwszy zebrałem się i przygotowałem nalewkę z orzechów włoskich. Właściwie nie jest to precyzyjne określenie, bo orzechówka ta to nalewka z owoców orzecha włoskiego. Należy przy jej przygotowaniu pamiętać o dwóch ważnych sprawach – owoce powinny być zbierane mniej więcej od końca czerwca do połowy lipca. Później orzech schowany wewnątrz owocu twardnieje i ciężko będzie go pokroić. Druga sprawa to krojenie – uważajcie bo owoce są twarde i nóż potrafi się ześlizgnąć to raz, a dwa to, że owoce bardzo brudzą dłonie – zaopatrzcie się lepiej w rękawiczki gumowe do tej czynności.

Szczerze powiedziawszy to nie znam smaku tej nalewki, ponieważ nie próbowałem nigdy domowej orzechówki, a przed moją jeszcze przynajmniej 5 miesięcy dojrzewania. Ale słyszałem, że jest bardzo wyrazista i doskonale pomaga przy różnego rodzaju dolegliwościach brzusznych.

nalewka z orzecha wloskiego orzechowka

przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

składniki:

  • 15 owoców orzecha włoskiego
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml czystej wódki 40%
  • szczypta cynamonu
  • 5 goździków
  • gwiazdka anyżu
  • 2-3 łyżki miodu

przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie myjemy i kroimy (w miarę możliwości drobno – ułatwi to macerację).
  2. Pokrojone owoce wkładamy do gąsiorka i zalewamy wódką zmieszaną ze spirytusem.
  3. Odstawiamy na miesiąc.
  4. Nalew filtrujemy i przelewamy do butelki.
  5. Owoce zalewamy miodem, dodajemy cynamon, goździki i anyż. Mieszamy i odstawiamy na kolejny miesiąc.
  6. Nastaw filtrujemy i łączymy z alkoholem uzyskanym poprzednio.
  7. Przelewamy do butelki i odstawiamy na przynajmniej 3 miesiące.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top