Uwielbiam gołąbki, ale od ich przygotowywania odstręcza mnie czasochłonność. Samo obgotowanie kapusty zajmuje sporo czasu, a o tego jeszcze za zawijanie. Urobić się można po łokcie. Ale czasem warto trochę się pomęczyć, bo efekt może być naprawdę bardzo smakowity. Tym bardziej, że można nieco ułatwić sobie życie i zamiast zwykłej kapusty użyć pekińskiej lub włoskiej. Ja tym razem, robiąc gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną, wybrałem kapustę pekińską.
przepis na gołąbki z kaszą gryczaną
składniki:
- szklanka kaszy gryczanej
- 1 średnia cebula
- 400 g pieczarek
- włoszczyzna
- kapusta pekińska
przygotowanie:
- Zaczynamy od kaszy. Zalewamy ją dwoma szklankami wody, lekko solimy i gotujemy, aż całkiem zaabsorbuje płyn.
- Włoszczyznę obieramy i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody, aż warzywa zmiękną.
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Całość razem przesmażamy kilka minut.
- Bulion odlewamy, a warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W zależności czy odpowiada Wam smak, możecie któreś z warzyw pominąć, ja na przykład starłem tylko marchewkę.
- Warzywa i kaszę dodajemy do cebuli z pieczarkami i doprawiamy do smaku.
- Obcinamy końcówkę (jakieś 2 cm) kapusty pekińskiej i oddzielamy liście. Wrzucamy je partiami po kilka sztuk do lekko osolonego wrzątku i parzymy około minutę.
- Nakładamy farsz na liście i zawijamy. Jeśli liść będzie za wąski, można użyć dwóch.
- Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem.
- Przykrywamy pozostałymi liśćmi i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut.
Smacznego!