Dzisiejsze danie może nie prezentuje się najokazalej, ale zapewniam Was, że smakuje bardzo dobrze. Jest doskonałe na tę porę, kiedy można kupić świeże kalafiory w dobrej cenie.
przepis na kalafiora zapiekanego pod beszamelem
składniki:
- kalafior
- 300 g pieczarek
- cebula
- zioła prowansalskie
- sos beszamelowy (mleko, mąka, ser – przepis znajdziecie TUTAJ)
przygotowanie:
- Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut. Chodzi o to, by go lekko podgotować, ale nie do końca (ma dojść w piecu).
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy chwilę na maśle.
- Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, szczyptę ziół i podsmażamy kilka minut. Tu również zależy nam, aby utrzymały jędrność, więc nie przesadzamy z czasem.
- Warzywa mieszamy ze sobą i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowujemy sos beszamelowy zgodnie z przepisem, jaki znajdziecie TUTAJ.
- Zalewamy warzywa sosem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 30-40 minut (aż kalafior będzie gotowy do jedzenia, a sos nieco się zagęści) w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!