W ubiegłym tygodniu brałem udział w pierwszych warsztatach kulinarnych realizowanych przez Fundację Biosynergia w ramach projektu Łódzka Kuchnia Dobrego Smaku. Pierwszy dzień poświęcony był kuchni wegetariańskiej, którą przybliżył nam prowadzący zajęcia Jacek Jędrzejczak. Pomimo, iż posiadam dość dużą wiedzę na temat diety bezmięsnej, to wróciłem do domu z dużą dawką nowych wiadomości.
Połowa zajęć bogata w teorię szybko minęła i przystąpiliśmy do części praktycznej, w czasie której przygotowywaliśmy w parach pasty kanapkowe. Dużą zaletą była możliwość korzystania wielu produktów, których wcześniej nie używałem.
Wspólnie z Anią, którą poznałem na zajęciach, postanowiliśmy przygotować pastę na bazie kaszy jaglanej, którą złamaliśmy suszonymi pomidorami, czosnkiem i prażonymi pestkami dyni.
Z niecierpliwością czekam na kolejne warsztaty, o których bez wątpienia Wam opowiem.
przepis na pastę z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami
składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka ryżowego
- 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki pestek dyni
przygotowanie:
- Kaszę prażymy chwilę w gorącym garnku, następnie zaś zalewamy mlekiem i gotujemy aż całkowicie zaabsorbuje ona płyn.
- Studzimy ją i dodajemy posiekany czosnek. Miksujemy blenderem dodając po trochy oliwę z pomidorów do czasu aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Dodajemy posiekane grubo suszone pomidory i uprażone pestki dyni.
Smacznego!