Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

na 14 lipca 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

W ubiegłym tygodniu brałem udział w pierwszych warsztatach kulinarnych realizowanych przez Fundację Biosynergia w ramach projektu Łódzka Kuchnia Dobrego Smaku. Pierwszy dzień poświęcony był kuchni wegetariańskiej, którą przybliżył nam prowadzący zajęcia Jacek Jędrzejczak. Pomimo, iż posiadam dość dużą wiedzę na temat diety bezmięsnej, to wróciłem do domu z dużą dawką nowych wiadomości.

Połowa zajęć bogata w teorię szybko minęła i przystąpiliśmy do części praktycznej, w czasie której przygotowywaliśmy w parach pasty kanapkowe. Dużą zaletą była możliwość korzystania wielu produktów, których wcześniej nie używałem.

Wspólnie z Anią, którą poznałem na zajęciach, postanowiliśmy przygotować pastę na bazie kaszy jaglanej, którą złamaliśmy suszonymi pomidorami, czosnkiem i prażonymi pestkami dyni.

Z niecierpliwością czekam na kolejne warsztaty, o których bez wątpienia Wam opowiem.

pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

przepis na pastę z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki pestek dyni

przygotowanie:

  1. Kaszę prażymy chwilę w gorącym garnku, następnie zaś zalewamy mlekiem i gotujemy aż całkowicie zaabsorbuje ona płyn.
  2. Studzimy ją i dodajemy posiekany czosnek. Miksujemy blenderem dodając po trochy oliwę z pomidorów do czasu aż uzyskamy gładką konsystencję.
  3. Dodajemy posiekane grubo suszone pomidory i uprażone pestki dyni.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top