Kawa mrożona – idealny napój na lato

na 21 lipca 2015 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Latem chłodzimy się zwykle wodą i różnymi chłodzonymi napojami. Gorąca, pobudzająca kawa idzie w odstawkę. Na szczęście możemy przyrządzać również kawę mrożoną w wielu wersjach, a nawet codziennie próbować czegoś nowego.

kawa frappe

Frappe – przysmak z Grecji

Najpopularniejsza odmianą kawy mrożonej jest frappe. Jest to mleko połączone z kawą, w podstawowej wersji bez dodatku cukru. Podawałem już kiedyś przepis na frappe i w upały często do niego wracam. Ma jednocześnie pobudzającą moc oraz doskonale chłodzi. Biorąc pod uwagę klimat panujący w Grecji – muszą znać się na rzeczy.

Napój i deser w jednym

Przygotowując kawę mrożoną można oprzeć się na podstawowym przepisie na frappe i poszaleć. Napój z zimnej kawy i mleka nie jest wysokokaloryczny, więc mogą sobie na niego pozwolić osoby dbające o linię. Dodając bitą śmietanę, lody czy syropy smakowe sprawiamy, że nasza kawa staje się deserem. Ilość kalorii wzrasta, ale daje to właściwie nieograniczoną ilość kombinacji i pozwala wyzwolić kreatywność w kuchni.

Gatunek kawy

Do kawy mrożonej wybierajmy łagodne gatunki. Specjaliści twierdzą, że ziarna brazylijskie pasują do słodkich dodatków, a te pochodzące z Kolumbii dobrze łączą się ze świeżymi owocami. Jeśli nie dysponujemy w naszej spiżarni takim wyborem gatunków, to najłatwiej będzie nam przyrządzić kawę mrożoną z… rozpuszczalnych granulek. Zwykła rozpuszczalna kawa świetnie nadaje się do wykonania zimnego napoju, ponieważ dobrze rozprowadza się w zimnej wodzie i mleku. Możemy także rozrobić granulki w ciepłej wodzie i schłodzić gotowy napój.

Przygotowanie

Grecy przygotowują frappe z małej porcji espresso. Hiszpański sposób na schłodzenie kawy, to wrzucenie do napoju kilku kostek lodu i czekanie, aż się rozpuszczą. Możemy również przygotować zimną kawę dzień wcześniej – dzbanek świeżo zaparzonej kawy wystarczy wstawić na noc do lodówki. Wtedy już rano będziemy mogli się napić zimnej kawy w dowolnej wersji. A jeśli się śpieszymy, tak jak pisałem wcześniej, rozpuśćmy kawę instant w mleku lub wodzie. Świetny przepis znajdziecie również tutaj: https://przepisynakawe.pl/kawka-kibica-21/.

Sposób podania

Najlepsza do kawy mrożonej będzie wysoka i szeroka szklanka. Możemy zakupić specjalne szklanki do frappe lub wykorzystać te przeznaczone do latte. Fajnym trikiem jest oblanie wewnętrznych ścianek szklanki syropem smakowym przed wlaniem do niej kawy. Dzięki temu syrop nie spłynie na dno, rozłoży się równomiernie w napoju, a także będzie stanowić dekorację. Jeśli nakładamy na wierzch bitą śmietanę, to ją również możemy udekorować syropem, owocami, posypkami, cynamonem lub innymi dodatkami. Udanych eksperymentów!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Marek pisze:

    Wprawdzie upałów niestety u nas obecnie brak, ale napój jest pyszny :)

  2. beata pisze:

    Nie przepadam za ta forma kawy lecz zdjecie jest bardzo apetyczne,zrobie ja z ciekawosci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top