Pisałem niedawno, że założyłem sobie mały warzywnik w którym posiałem między innymi rzodkiewki. Ku mojej uciesze, w ubiegły weekend mogłem już zebrać pierwszy plon tychże warzyw. Postanowiłem w całości wykorzystać dobro, jakim obdarowała mnie ziemia i wykorzystałem także liście rzodkiewek. Sałatka doskonale pasowała do grillowanych dań jakie wówczas podałem gościom.
A sałatkę podałem gościom na supereko talerzu bo zrobionym z otrąb gryczanych. Po obiadku talerzyk trafił na kompost i znów wszystko zostanie w przyrodzie.
przepis na sałatkę z rzodkiewek
składniki:
- pęczek rzodkiewek liśćmi
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
przygotowanie:
- Pęczek rzodkiewek dokładnie płuczemy, a następnie odcinamy liście.
- Liście z lekka szatkujemy, następnie skrapiamy oliwą i układamy na dnie naczynia.
- Odcinamy ogonki rzodkiewek i układamy warzywa na liściach.
- Obrany ząbek czosnku kroimy w cieniutkie plasterki i posypujemy nimi sałatkę.
Smacznego!
Fajne:)
Dzięki!