Na śniadanie można zjeść sobie kanapkę z żółtym serem, można zjeść ciastko z 7 zbóż, które będzie cały dzień uwalniać węglowodany, można też wypić kawę i wypalić papierosa. Ja tymczasem zachęcam Was byście zaczęli dzień od kaszy jaglanej, która dostarczy Wam mnóstwo energii, dostarczy zdrowych składników i oczyści organizm z tych niezdrowych. Nie mam zamiaru się rozpisywać o jej pozytywnych walorach, bo informację na ten temat znajdziecie bez trudu w sieci, zachęcam Was jednak byście przynajmniej 2 czy 3 razy w tygodniu zjedli takie śniadanie, a w bardzo krótkim czasie poczujecie się dużo lepiej.
W sezonie polecam dodawanie świeżych owoców, natomiast poza sezonem można z powodzeniem użyć bakalii. jeśli ktoś ma chęć, może sobie dosłodzić kaszę np. miodem. Jeśli ktoś woli bardziej wytrawne smaki, także tu ma pole do popisu – oliwki, pieczarki i inne warzywa wspaniale urozmaicą Wasze śniadanie.
Przyznać muszę, że sam podchodziłem do pomysły by jadać kaszę na śniadanie z dystansem. Przede wszystkim bałem się, że przygotowanie zajmie dużo czasu, jednak nic bardziej mylnego. Jeśli się dobrze zorganizujecie, macie pyszne ciepłe śniadanie w ciągu 12 minut. Przed momentem sam sprawdziłem ze stoperem i okazało się, że kasza gotowała się 10 minut. W czasie gdy ona się gotowała, ja pokroiłem truskawki i zmieliłem w moździerzu siemię lniane. Miałem jeszcze kilka minut by napisać kilka słów tego wpisu.
przepis na kaszę jaglaną z truskawkami
składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- garść truskawek
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka miodu
przygotowanie:
- Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do czasu aż cała woda zostanie wchłonięta.
- W tym czasie usuwamy szypułki i kroimy truskawki i mielimy siemię.
- Ugotowaną kaszę można nieco przestudzić lub od razu wymieszać z pozostałymi składnikami.
Smacznego!