Minęły już czasy, gdy szpinak kojarzyć się może tylko i wyłącznie z rozgotowaną papką , którą straszono dzieci. Dziś bez problemu można kupić świeży szpinak, który stanowi doskonały składnik wielu dań. Szczególnie polecam tzw. szpinak baby, o małych liściach – idealny na sałatki.
przepis na sałatkę ze szpinakiem
składniki:
- 50 g sera niebieskiego sera pleśniowego
- 200 g szpinaku sałatkowego (baby)
- 1 jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- garść migdałów pociętych w słupki
- olej lniany (ewentualnie inny olej sałatkowy)
przygotowanie:
- Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. W tym celu najlepiej wykorzystać wirówkę do sałaty.
- Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko oraz posiekaną cebulę.
- Skrapiamy nieco olejem i lekko mieszamy.
- Migdały prażymy krótko na rozgrzanej patelni, aż się zezłocą.
- Szpinak posypujemy serem porwanym na kawałki oraz migdałami.
Smacznego!