Testowanie multicookera Redmond RMC-M90E zacząłem od ugotowania zupy. Po świątecznym obżarstwie miałem ochotę na coś lekkostrawnego, postanowiłem więc zapoznać się z załączoną do urządzenia książką kucharską. Znaleźć można tam 16 przepisów na różne zupy, spośród których wybrałem barszcz czerwony. Oczywiście przepis jest nieco „na łatwiznę” ponieważ nie jest to prawdziwy barszcz na zakwasie buraczanym, jednak z doświadczenia wiem, że i taki może być bardzo smaczny.
Postępowałem dokładnie zgodnie z instrukcją, także jeśli chodzi o rodzaj składników i proporcje i muszę przyznać, że zupa wyszła bardzo smaczna. Przygotowanie jej zajęło mi 1:15 minut, ale samej pracy było tylko kwadrans, który poświęciłem na obieranie i krojenie warzyw. Reszta to sam proces gotowania, który odbywa się w zasadzie zupełnie bezobsługowo. Po nastawieniu programu zostawiamy Kuchcika na godzinę w spokoju, jedynie kilka minut przed końcem dodajemy cukier i ocet.
przepis na barszcz czerwony z multicookera
składniki:
- 1 kg buraków
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżki majeranku
- 5 liści laurowych
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
- 1,2 l wody
przygotowanie:
- Warzywa obieramy i kroimy w paski 3 x 0,5 cm. Czosnek siekamy nożem.
- Warzywa wkładamy do misy, zalewamy wodą i doprawiamy (oprócz cukru i octu).
- Zamykamy pokrywę i ustawiamy program SOUP z czasem gotowania 1 godzina.
- Po 50 minutach dodajemy cukier i ocet i mieszamy.
- Zamykamy pokrywę i gotujemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
super barszczyk smaczny asencjonalny polecam