Przeglądając książeczkę dołączoną do multicookera Redmond RMC-M90E, natrafiłem na przepis na babkę ziemniaczaną. Już parę razy się do niej przymierzałem, ale jakoś nie wyszło. A szkoda, bo to bardzo smaczne danie, doskonała alternatywa dla innych ziemniaczanych dań, a jej przygotowanie do dosłownie chwila jeśli mamy robota kuchennego z funkcją tarki. Ja szczęśliwie takiego posiadam, dzięki czemu starcie 1,5 kg ziemniaków zajęło mi może 1 minutę ;-) Również Kuchcik sprawił się w tym wypadku bardzo dobrze – babka pomimo iż to ciężka masa, wypiekła się bardzo dobrze, zachowując jednocześnie odpowiednią wilgotność.
Babka okazała się być strzałem w 10 i z pewnością jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu. Następnym razem dodam nieco ziół, które dodatkowo wzbogacą jej smak.
przepis na babkę ziemniaczaną
składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek oleju
- masło do natłuszczenia formy
przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Pietruszkę i czosnek siekamy i dodajemy do ziemniaków.
- Dodajemy jajka, olej i doprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do wysmarowanej masłem misy multicookera.
- Ustawiamy program BAKE z czasem pieczeni 2 godziny i zamykamy pokrywę.
- W połowie pieczenie odwracamy babkę i pieczemy dalej.
- Podajemy prosto z pieczenia, można też odsmażyć później kawałki.
Smacznego!
Dziś spróbuję zrobić taką babkę ziemniaczaną-