Kasza gryczana z pieczarkami i cebulą duszonymi w piwie

na 27 stycznia 2015 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Moją ulubioną kaszą jest właśnie kasza gryczana. Lubię inne kasze, ale to właśnie gryczana smakuje mi najbardziej i gości na mym stole dosyć często. Zazwyczaj stanowi dodatek, jednak bywa także królową posiłku, jak w tym wypadku.

kasza gryczana z pieczarkami, cebula duszonymi w piwie

przepis na kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą duszonymi w piwie

składniki

  • 200 g kaszy
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 ml piwa (zwykłe jasne będzie ok)
  • szczypiorek
  • olej

przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami, które jakiś czas temu publikowałem na blogu. Znajdziecie je TUTAJ.
  2. Cebulę siekamy drobno i szklimy na odrobinie tłuszczu.
  3. Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do cebuli i przesmażamy razem kilka minut.
  4. Po kilku minutach podlewamy warzywa 1/3 piwa.
  5. Dusimy je na wolnym ogniu, a gdy piwo odparuje, dolewamy kolejną 1/3 i powtarzamy, aż nie zostanie nam już nic.
  6. Warzywa mieszamy z kaszą i podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. jolka pisze:

    Ja też najbardziej lubię gryczną, z gulaszem i ogórkiem kiszonym :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top