Moją ulubioną kaszą jest właśnie kasza gryczana. Lubię inne kasze, ale to właśnie gryczana smakuje mi najbardziej i gości na mym stole dosyć często. Zazwyczaj stanowi dodatek, jednak bywa także królową posiłku, jak w tym wypadku.
przepis na kaszę gryczaną z pieczarkami i cebulą duszonymi w piwie
składniki
- 200 g kaszy
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 ml piwa (zwykłe jasne będzie ok)
- szczypiorek
- olej
przygotowanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami, które jakiś czas temu publikowałem na blogu. Znajdziecie je TUTAJ.
- Cebulę siekamy drobno i szklimy na odrobinie tłuszczu.
- Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do cebuli i przesmażamy razem kilka minut.
- Po kilku minutach podlewamy warzywa 1/3 piwa.
- Dusimy je na wolnym ogniu, a gdy piwo odparuje, dolewamy kolejną 1/3 i powtarzamy, aż nie zostanie nam już nic.
- Warzywa mieszamy z kaszą i podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Ja też najbardziej lubię gryczną, z gulaszem i ogórkiem kiszonym :)
Najprostsze przepisy zawsze są najlepsze :-)