Dzień Św. Marcina już za nami, więc przepis jest nieco spóźniony, ale po pierwsze wstawianie przepisów „nie w czas” powoli staje się moją specjalnością, a po drugie 11 listopada o ile nie uderzy na nas jakaś kometa, już za niecały rok, więc za 11 miesięcy z kawałkiem będzie jak znalazł.
Rogale marcińskie przygotowała moja kochana mama, a robiła na podstawie przepisu Doroty z Moich Wypieków. Poddała go niewielkim modyfikacjom, ponieważ nie mogła nigdzie znaleźć białego maku, co spowodowałby odebranie nam certyfikatu, jeśli takowy byśmy posiadali. Na szczęście, nie mamy więc nie mamy czym się martwić.
przepis na rogale marcińskie
źródło: Moje wypieki
składniki na ciasto drożdżowo-francuskie (12 dużych rogali):
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)
przygotowanie ciasta:
- Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy zaczyn), dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na koniec dodajemy 2 łyżki roztopionego masła.
- Ciasto wyrabiamy bardzo krótko – tylko do połączenia składników, następnie formujemy prostokąt, owijamy folią spożywcą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Pozostałe masło rozsmarowujemy po jego powierzchni i składamy na trzy. Delikatnie ponownie rozwałkowujemy na podobny prostokąt używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Ciasto ponownie składamy na trzy i znów chłodzimy około godzinę.
- Proces wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 3 razy, chłodząc ciasto między kolejnymi wałkowaniami przez około 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
składniki na nadzienie:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
przygotowanie nadzienia:
- Mak i orzechy parzymy gorącą wodą 15 minut, następnie odcedzamy i odsączamy. Mielimy dwukrotnie z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dodajemy śmietanę (tyle, aby uzyskać zwartą, ale plastyczną masę) i mieszamy całość.
- Ciasto na rogale rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 35 cm i kroimy na 12 trójkątów (o długich bokach). Nakładamy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta i zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Układamy na blaszce, i przykryte pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 20 – 30 minut, aż zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem i orzeszkami
składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody
przygotowanie lukru:
- Składniki rozcieramy w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodatkiem wody lub cukru pudru.
Smacznego!