Zostałem zaproszony przez firmę Iglotex do udziału w konkursie polegającym na przygotowaniu dania z wykorzystaniem ich produktów. Otrzymałem kilka opakowań różnych mieszanek warzywnych: klasyczną, włoską, hiszpańską oraz orientalną i zacząłem się zastanawiać, co ciekawego mógłbym z tego przygotować. Tego typu mieszanki wykorzystuję do ekspresowych dań z makaronem albo ryżem, bo doskonale nadają się do szybkiego przygotowania. Wystarczy 15-20 minut i mamy smaczny i zdrowy obiad. Tym razem jednak postanowiłem przygotować coś specjalnego, wymagającego odrobinę więcej pracy. Ale warto, bo efekt końcowy jest bardzo smaczny.
przepis na ziołowe naleśniki z warzywami zapiekane w sosie beszamelowym
składniki
naleśniki:
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
farsz:
- 2 opakowania mrożonych mieszanek warzywnych (użyłem włoskiej i hiszpańskiej)
- 200 g startego żółtego sera
sos beszamelowy:
- 5 łyżek stołowych masła
- 5 łyżek stołowych mąki
- 700 ml mleka
- 100 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- szczypta soli
przygotowanie:
- Zaczynamy od naleśników. W naczyniu mieszamy ze sobą mleko, mąkę, rozbełtane jajka i zioła. Doprawiamy szczyptą soli a na koniec dodajemy roztopione masło.
- Smażymy cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni i odkładamy do ostygnięcia.
- W czasie smażenia naleśników przygotowujemy farsz. Po prostu warzywa przesmażamy około 10 minut na lekko natłuszczonej patelni. Na koniec doprawiamy je do smaku.
- Na naleśniki wykładamy farsz i posypujmy żółtym serem. Zwijamy je i układamy w naczyniu do zapiekania.
- W rondlu topimy masło na sos beszamelowy. Dodajemy do niego mąkę i mieszamy na niewielkim ogniu kilka minut, aż zasmażka stanie się gładka i gęsta. Dodajemy wówczas mleko, ser oraz szczyptę soli i świeżo startej gałki. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i ciągle mieszając gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Sosem beszamelowym zalewamy naleśniki, posypujemy jeszcze odrobiną ziół prowansalskich i zapiekamy je w 200 st. C do czasu około 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!