Naleśniki ziołowe z warzywami zapiekane w sosie beszamelowym

na 9 listopada 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

iglotex

Zostałem zaproszony przez firmę Iglotex do udziału w konkursie polegającym na przygotowaniu dania z wykorzystaniem ich produktów. Otrzymałem kilka opakowań różnych mieszanek warzywnych: klasyczną, włoską, hiszpańską oraz orientalną i zacząłem się zastanawiać, co ciekawego mógłbym z tego przygotować. Tego typu mieszanki wykorzystuję do ekspresowych dań z makaronem albo ryżem, bo doskonale nadają się do szybkiego przygotowania. Wystarczy 15-20 minut i mamy smaczny i zdrowy obiad. Tym razem jednak postanowiłem przygotować coś specjalnego, wymagającego odrobinę więcej pracy. Ale warto, bo efekt końcowy jest bardzo smaczny.

nalesniki z warzywami 01

przepis na ziołowe naleśniki z warzywami zapiekane w sosie beszamelowym

składniki

naleśniki:

  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

farsz:

  • 2 opakowania mrożonych mieszanek warzywnych (użyłem włoskiej i hiszpańskiej)
  • 200 g startego żółtego sera

sos beszamelowy:

  • 5 łyżek stołowych masła
  • 5 łyżek stołowych mąki
  • 700 ml mleka
  • 100 g startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

przygotowanie:

  1. Zaczynamy od naleśników. W naczyniu mieszamy ze sobą mleko, mąkę, rozbełtane jajka i zioła. Doprawiamy szczyptą soli a na koniec dodajemy roztopione masło.
  2. Smażymy cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni i odkładamy do ostygnięcia.
  3. W czasie smażenia naleśników przygotowujemy farsz. Po prostu warzywa przesmażamy około 10 minut na lekko natłuszczonej patelni. Na koniec doprawiamy je do smaku.
  4. Na naleśniki wykładamy farsz i posypujmy żółtym serem. Zwijamy je i układamy w naczyniu do zapiekania.
  5. W rondlu topimy masło na sos beszamelowy. Dodajemy do niego mąkę i mieszamy na niewielkim ogniu kilka minut, aż zasmażka stanie się gładka i gęsta. Dodajemy wówczas mleko, ser oraz szczyptę soli i świeżo startej gałki. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i ciągle mieszając gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  6. Sosem beszamelowym zalewamy naleśniki, posypujemy jeszcze odrobiną ziół prowansalskich i zapiekamy je w 200 st. C do czasu około 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!

nalesniki z warzywami 02

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top