Klasyczne ciasto na pierogi jest jednym z najprostszych ciast, ponieważ składa się tylko z trzech składników i wymaga jedynie ich sprawnego połączenia. żadnego wyrastania, dojrzewania i kilkukrotnego przekładania. Są jednak tacy, którzy wolą kupić pierogi w sklepie, pełne różnych dziwnych dodatków, niż poświęcić kilka minut na przyrządzenie domowych. Przyznać muszę, że sam też czasem idę na łatwiznę i wybieram gotowe produkty, czytam jednak uważnie etykiety, bo są dostępne produkty w zupełnie normalnej i przystępnej cenie, które mają naprawdę dobry skład. Wystarczy poszukać.
Ale co ja się rozpisałem na temat sklepowych pierogów, jak Wy czekacie na przepis na domowe. Oto on, zaczerpnięty z niezastąpionej Kuchni polskiej.
przepis na ciasto na pierogi
składniki:
- 350 g mąki
- jajko
- szklanka letniej wody
- szczypta soli
przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę i wbić jajko i dodać sól.
- Zagniatać ciasto dodając po trochu wodę. Czasem wejdzie w nie szklanka wody, czasem pół. Ciasto musi być gładkie i elastyczne, ale też zwarte.
- Gotowe ciasto dzielimy na porcje i przykrywamy, aby nie obeschło.
- Wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy cienkie placki, z których wykrawamy krążki o pożądanej średnicy.
- Nakładamy farsz i lepimy pierogi.
- Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. Czas zależy m.in. od farszu, ale generalnie do czasu aż wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!