Muszę powiedzieć Wam, że tydzień, od rozpoczęcia konkursu organizowanego z Intermarche minął strasznie szybko. W ogóle czas leci nam coraz szybciej, ale to temat na inny, bardziej refleksyjny wpis. Wy zapewne czekacie na ogłoszenie wyników i nie zamierzam trzymać Was dłużej w niepewności. Przesyłaliście sporo bardzo ciekawych pomysłów na to jak można wykorzystać składniki, jakie znalazłem w paczce od partnera w konkursie – Intermarche. Przypomnijmy, że było to m. in. kakao, mąka, jajka, cukier, orzechy i migdały. Przyznaję, że zaskoczyiście mnie swoją pomysłowością i kreatywnością, a zaproponwane przepisy chętnie wypróbuję. Niemniej jednak zwycięzca niestety może być tylko jeden, a jest nim Andrzej Warchoł, który rozłożył mnie na łopatki poematem na temat moczki, czyli śląskiej zupy piernikowej z migdałami. Ta zupa z pewnością pojawi się na naszym wigilijnym stole i jestem przekonany, że wszyscy goście będą w szoku. Pozwolę sobie zacytować ów poemat:
Gdy Kuba Pichci, Pichci Kuba w kuchni wszystko się uda.
Nie tylko dla zabawy poznasz tutaj kuchenne podstawy.
Tego mężczyznę niezwykle cenię bo dzięki niemu poznałem chmielowy trunek na przeziębienie.
Męska kuchnia Kuby głęboko do mojego serca przenika bo tutaj poznasz przepisy według alfabetycznie ułożonego składnika.
Jako, że na śląskich tradycjach się wychowałem to przepis na Moczkę przedstawić Państwu chciałem.
Choć jestem już dojrzałym chłopczykiem to nie mogę rozstać się z moim smacznym gotowym z Inter Marche świeżym piernikiem oczywiście 500 gramowym aromatycznym i bardzo zdrowym.
Niezwykła jest dla mnie wygoda gdy w dzbanku z filtrem króluje, czysta do Moczki woda.
W kuchni należy nabrać okłady i wrzucić odrobinę gorzkiej ,prawdziwej czekolady.
Kuba to chłopak wrażliwy w gotowaniu boski a w mojej Moczce znajduje się również orzech włoski.
Spytaj babci ,mamy ,cioci czy w swej kuchni ma do Moczki ze śliwki i agrestu kompocik ( jedna szklanka).
Warto w swej kuchni pomyśleć o Kubie wrażliwym chłopaku ,który dodaje polski cukier kryształ do smaku (pół kilogramowy :)
Świat seniora może być równie wspaniały gdy w Moczce znajdą się pożywne ,pełne witamin migdały.
Nauczyłem się by nie robić kwaśnej miny gdy znajdę w Moczce wyciśnięty na świeżo sok z cytryny (1 szt).
Na widok każdego posta na blogu Kuba Pichci z radości krzyczę i na dosypkę odrobinki kakao liczę (3 łyżki ).
Do Moczki piernik z dnia wczorajszego dodajemy dzięki czemu jego twardość w Naszej smacznej potrawie zyskujemy.
Wodą wrzącą piernik zalewamy i przez sito przecedzamy.
Nie trzeba mieć pieniążków kroci by dodać do Moczki domowej roboty kompocik.
Czy jesteś kobietą czy gostkiem dodaj migdały i orzechy włoskie.
Masło topimy (3/4) z mąką (5 łyżek) mieszamy aż pyszną zasmażkę zyskamy.
W życie nie jestem zawsze święty ale wiem ,że najważniejszy jest sok z cytryny na świeżo wyciśnięty .
Wraz z piernikową masą mieszamy w całości a gotowanie z Kubą każdego dnia sprawia mi wiele radości .
Mam malutką nadzieje ,że Moczka niepowtarzalnym smakiem Was rozweseli a na końcu niechaj czekolada gorzka roztopi się w gorącej kąpieli .
Całość odstawmy do wystygnięcia i całujemy w policzek ukochanego zięcia .
Życzę wszystkim smacznego i każdego dnia na blogu Kuba Pichci spędzonego .
Marche Inter ,Inter Marche tutaj wszystkie pokolenia dobrze czują się .
Nikogo w sieci tych sklepów się nie dyskryminuje tylko dobry smak i polską jakość na wyciągnięcie ręki zyskuje .
Dobrze ,że muszkieterów w Polsce mamy bo tworzymy duet zgrany .
Pan Andrzej przesłał nawet ilustrację do swego przepisu:
Serdecznie gratuluje panu Andrzejowi, a wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za udział.
Ja, gdy zobaczyłem zawartość pudełka od razu pomyślałem o upieczeniu brownie – pysznego, wilgotnego ciasta, które postanowiłem bogato napakować orzechami. Wybrałem przepis Nigelli z książki Kuchnia. Podobnie jak Pan Andrzej, także Intermarche i i ja zachęcam Was do rodzinnego gotowania. Jest to świetna okazja do budowania więzi i świetnej zabawy. My brownie piekliśmy z Moją Piękniejszą Połówką, dzięki czemu praca poszła nam szybko i mogliśmy się nim cieszyć już przy południowej kawie.
przepis na szybkie brownie Nigelli
składniki:
- 150 g masła
- 300 g cukru
- 75 g kakao
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
przygotowanie:
- Zaczynamy od zalania migdałów wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy je i obieramy ze skórki.
- Migdały razem z orzechami siekamy z grubsza i odstawiamy.
- Masło topimy w rondlu, następnie dodajemy do niego cukier. Mieszamy, aż się połączą.
- Kakao przesiewamy z mąką i mieszamy z sodą i solą. Dodajemy je do masła i mieszamy do połączenia.
- Jajka bełtamy z ekstraktem i dodajemy do pozostałych składników.
- Dodajemy również czekoladę, migdały i orzechy.
- Mieszamy całość do połączenia i wykładamy na blachę 25 x 25 cm wyłożoną folią aluminiową.
- Pieczemy około 20-25 minut w 190 st. C.
Smacznego!
Uwielbiam cista czekoladowe!! :P Polecam także ciepłe ciasto brownie z lodami – pyszności :)
Brzmi ciekawie. Dzięki.