Szarlotka szwajcarska

na 3 września 2014 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Miałem zamiar upiec jakieś ciasto, zajrzałem więc na Druszlak w poszukiwaniu inspiracji. Tam zobaczyłem, że trwa akcja kulinarna „Szwajcarskie inspiracje”, w ramach której można zdobyć komplet noży kuchennych firmy Victorinox. Zwykle nie biorę udziału w tego typu konkurach, ale przypomniał mi się wówczas przepis na tradycyjną szarlotkę szwajcarską, który jakiś czas temu wpadł mi w oko. Tak więc postanowiłem stanąć do konkurencji- dlatego też na fotografiach możecie podziwiać mój scyzoryk Victorinox, który mam niemal zawsze przy sobie – nigdy nie wiadomo, kiedy przydadzą się nożyczki, kombinerki czy inne zawarte w nim narzędzia :-)

szarlotka szwajcarska 02

przepis na szarlotkę szwajcarską

składniki:

  • 5 dużych jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml calvadosu
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta

przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w plasterki. Przekładamy je do naczynia, zalewamy i dokładnie obtaczamy w calvadosie i soku z cytryny.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku.
  4. Gdy masa będzie gładka dodajemy powoli mąkę i śmietanę.
  5. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto.
  6. Na cieście układamy jabłka.
  7. Pieczemy ok.  45 minut w temp. 175 st. C.
  8. Orzechy mielimy w mikserze z cukrem. Posypujemy nimi ciasto wyjęte z piekarnika.

Smacznego!

szarlotka szwajcarska 01

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. gin pisze:

    Smakowicie wygląda ta szarlotka :)
    Powodzenia w konkursie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top