Bardzo prosty przepis na niezwykle smaczne placki. Cukinia świetnie nadaje się do obsmażania. Kiedyś już dzieliłem się z Wami przepisem na panierowaną cukinię, dziś coś bardziej w stylu placków ziemniaczanych.
Placki z cukinii z mozzarellą doskonale smakują np. z sosem tzatzyki.
przepis na placki z cukinii z mozzarellą
składniki:
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- mąka
- mozzarella
przygotowanie:
- Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do warzyw dodajemy jajko i mieszamy i doprawiamy do smaku. Ja akurat użyłem przywiezionej z Gruzji swańskiej soli, ale oczywiście można doprawić według własnego upodobania.
- Po kilku minutach warzywa puszczą sok, dodajemy wówczas mąkę. Nie za dużo – tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka.
- Smażymy niewielkie placki do zarumienienia.
- Na plackach układamy po plasterku sera i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C do czasu rozpuszczenia się sera.
Smacznego!