Sezon na śliwki w pełni, zapraszam więc dziś do przygotowania knedli ze śliwkami. Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej. Czasami gdy nie chce nam się bawić z ziemniakami używamy gotowego puree z torebki, dzięki czemu można zaoszczędzić dużo czasu i sprzątania :-)
przepis na knedle ze śliwkami
składniki:
- 700 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 500 g śliwek
- cukier
- cynamon
- 50 g masła
- 25 g bułki tartej
przygotowanie:
- Śliwki dokładnie umyć i osuszyć. Ponacinać tak, żeby można było usunąć pestki, ale żeby się nie rozpadały na pół.
- Kilka łyżek cukru mieszamy z cynamonem (według uznania).
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez maszynkę (ewentualnie dokładnie ugnieść tłuczkiem).
- Nastawić wodę w dużym garnku by się zagotowała.
- Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, szczyptę soli, jajko i szybko zagnieść ciasto.
- Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, z którego wycinamy kawałki grubości 3 cm.
- Z wyciętych kawałków formujemy placek, w który wkładamy śliwkę. Do środka śliwki wsypujemy po łyżeczce cukru z cynamonem.
- Zlepiamy dokładnie brzegi knedla i nadajemy mu kształt kuli.
- Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmujemy łyżką cedzakową nakładamy.
- Przed podaniem polewamy masłem z zarumienioną bułką tartą.
Nabrałam na te knedle apetytu.Zaraz nastawiam ziemniaki.Panie śliwki już czekają…Mniaaam…
Zjadłabym! Bardzo lubię:)
Knedle bardzo udane ,apetycznie wyglądają jednym słowem są kuszące Pychotka ))
Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam!