Parę dni temu dotarła do mnie miła niespodzianka od firmy z jaką współpracuję – Blomedia. Znalazłem w niej koszyk wypełniony włoskimi produktami firm Cirio (passaty i pulpa pomidorowe), Misura (makaron) oraz Carapelli (oliwa extra vergine). Dziś naszła nas ochota na zieloną fasolkę szparagową, którą zazwyczaj jadamy z zasmażaną bułką tartą. Dziś postanowiliśmy wykorzystać ją do nieco bardziej złożonego dania – spaghetti z zieloną fasolką. Efekt był więcej niż pyszny. Oryginalne włoskie produkty, po raz potwierdziły dlaczego tamtejsza kuchnia jest taka wyjątkowa.
przepis na spaghetti z zieloną fasolką, pieczarkami i pomidorami
składniki:
- opakowanie spaghetti
- 1 cebula
- 1 kartonik (500 g) passaty pomidorowej
- 1 puszka (400 g) pomidorów w puszce
- 4 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 500 g zielonej fasolki
- garść posypanej natki pietruszki lub bazylii
przygotowanie:
- Fasolkę obieramy. Odcinamy końcówki i w razie potrzeby usuwamy łyka.
- Cebulę drobno siekamy i razem z rozdrobnionym czosnkiem szklimy na niezbyt mocno rozgrzanej oliwie (w niskiej temperaturze).
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę. Dodajemy do cebuli i przesmażamy razem kilka minut.
- W międzyczasie zagotowujemy garnek wrzątku. Solimy i wkładamy fasolkę oraz makaron. Można je gotować razem, ja przynajmniej nie odczułem jakichś negatywnych skutków.
- Do warzyw dodajemy pomidory i passatę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Warto dodać łyżeczkę cukru, która podkreśla smak pomidorów.
- Gdy makaron i fasolka będą gotowe, odcedzamy je i mieszamy z sosem.
- Posypujemy posiekaną pietruszką lub bazylią.
Smacznego!
Witam,
nie wiem czy dam radę kupić passatę, czy można ją czymś zastąpić? Przepis wygląda znakomicie, może przekonam męża, że bez mięsa też może być smacznie? :D
Oczywiście, że można ją zastąpić. Możesz dodać więcej pomidorów z puszki, świeżych, przecier albo nawet koncentrat. Passata to w zasadzie taki przecier…