W miniony weekend odwiedziliśmy jedną z naszych ulubionych łódzkich restauracji – pizzerię Pomodoro. Już parę razy przymierzałem się do napisania krótkiej recenzji tego miejsca i wygląda na to, że tym razem się uda.
Pizzeria Pomodoro powstała w październiku 2012 roku i wpisała się już w łódzki pejzaż gastronomiczny. Założona została przez polsko-włoskie małżeństwo, które zawsze z uśmiechem wita gości.
Pizzeria jest niezbyt duża – składa się z dwóch sal z czego jedna jest czymś w rodzaju poczekalni, natomiast na drugiej usiąść możemy przy około 6 czy 8 stolikach. W centralnym punkcie drugiej sali znajduje się stanowisko z piecem przy którym w pośpiechu uwijają się kucharze. Mała liczba stolików powoduje, że zazwyczaj trzeba chwilę poczekać, jednak nie zdarzyło mi się by zajęło to więcej jak 10-15 minut. W tym czasie można sobie przysiąść na stołku barowym, zamówić coś do picia i pooglądać albumy ze zdjęciami z Włoch.
W karcie znajdziemy przede wszystkim pizzę, poza tym także makarony oraz włoskie przystawki i desery. Pizza jest nietypowa jak na Polskę, ponieważ pieczona jest na bardzo cienkim i chrupiącym placku. To prawdziwy neapolitański przepis, wprost z rodzinnych stron Antonio – właściciela. Szczerze powiedziawszy brakuje mi słów by oddać jak ona wspaniale smakuje – włoskie składniki, doskonały przepis na ciasto, niezwykle ciekawe kompozycje smakowe – to wszystko składa się na idealną pizzę. Moim faworytem jest patate (25 zł) czyli pizza z tartymi ziemniakami i pancettą, chociaż od czasu gdy nie jem mięsa zajadam się marinarą (12 zł, wbrew nazwie, bez owoców morza). Gorąco polecam również calzone fritto (25 zł) – smażony pieróg calzone.
Oferta makaronowa jest zmienna i chyba w każdym miesiącu podawane jest inne danie, ale je również polecam, bo podobnie jak pizza, dania przygotowywane są według oryginalnych receptur, na prawdziwych włoskich składnikach.
Jako uzupełnienie dodać należy doskonałe kanapki oraz przystawki z wędlin i sera (chociaż akurat ilość sera jest niewspółmierna do ceny).
Na deser polecam zuppa inglese (13 zł) oraz tradycyjne tiramisu (13 zł).
Widzicie sami, że jestem zachwycony tą restauracją. Odnajduję tam nie tylko autentyczne smaki, ale również wspaniałą wręcz domową atmosferę. Często można tam spotkać włochów zajadających ze smakiem pizzę, co jest najlepszym dowodem jakości.
jedzenie 5/5
wystrój 4,5/5
obsługa 5/5
jakość / ceny 5/5
data odwiedzin: 16.08.2014
Pomodoro Pizza
Łódź, ul. Rewolucji 1905 r. 4
http://www.pomodoropizza.pl/
https://www.facebook.com/pomodoropizza