Kotlety marchewkowo-pieczarkowe

na 24 sierpnia 2014 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

W czasach kiedy jeszcze jadłem mięso uwielbiałem kotlety mielone. Myślałem, że kiedy przejdę na dietę roślinna będzie mi ich brakować, jednak zmiana diety niesamowicie poszerzyła moje horyzonty. Kiedyś nie wpadłbym na to by tak kombinować z warzywami, jak robię to dziś. Teraz kiedy zamarzy mi się kotlet mam tyko problem z czego go tym razem przyrządzić. Co ciekawe odpowiedni dobór przypraw sprawia, że kotlety warzywne smakują niezwykle podobnie do mięsnych. Wszak mięso, szczególnie mielone smak zawdzięcza przede wszystkim przyprawom.

Takie kotlety idealnie nadają się na grilla. Przygotowujemy je wcześniej w domu, a później usmażone już podpiekamy na ruszcie.

kotlety marchewkowo pieczarkowe

przepis na kotlety marchewkowo-pieczarkowe

składniki:

  • 2 szklanki startej drobno marchwi
  • 5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • jajko
  • mąka
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia

przygotowanie:

  1. Startą marchewkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy wyrabiać kotlety.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy razem.
  4. Warzywa dodajemy do marchewki. Doprawiamy, dodajemy jajko oraz mąkę (podsypujemy po trochu, by kotlety miały odpowiednią konsystencję).
  5. Wyrabiamy kotlety i smażymy do zarumienienia z jednej i drugiej strony.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Klaudia pisze:

    Zrobiłam dzisiaj te kotleciki i były pyszne.
    Od siebie dodałam pewne modyfikacje, mianowicie pieczarki przed smażeniem rozdrobniłam w blenderze zamiast siekać, dzięki czemu były drobne jak mięso mielone i masa dobrze się trzymała.
    Dodałam też dwa jajka zamiast jednego i do zagęszczenia masy mąkę ziemniaczaną oraz do smaku gotową mieszankę przypraw do mięsa mielonego i sos sojowy.
    Naprawdę wyszło genialnie <3

  2. Dorota pisze:

    Wegetarianką nie jestem,ale zrobiłam na grilla te kotlety bratowej ,która od jakiegoś czasu nie je mięsa. Bardzo jej smakowały! Dziękuję za ten przepis

  3. gowege pisze:

    Bardzo smaczne właśnie zrobiłam i wszystkim smakują! Szczególnie jako burgery. Świetny blog, pozdrawiam!:))

  4. Majana pisze:

    Fajny mają kolor i na pewno są pyszne. :) Ja z mięsa nie rezygnuję, ale i takie kotlety chętnie bym zjadła, bo uwielbiam takie połączenia.:)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top