Zapraszam do przygotowania nietypowej pizzy. Pizza z botwinką zaciekawiła mnie gdy przeglądałem blog Menu na weekend i stamtąd zaczerpnąłem inspirację. Pizza jest nietypowa, bo większość z nas przyzwyczajona jest raczej do pomidorowego podkładu i serowego wierzchu, a tych dwóch elementów tu nie znajdziecie.
Ja swoją pizzę jak zawsze piekłem na kamieniu do pieczenia, do korzystania z którego gorąco Was zachęcam. Tak upieczony placek smakuje zupełnie inaczej niż przygotowywany w zwykłej formie.
przepis na pizzę z botwinką i jajkiem
składniki:
- focaccia (przepis znajdziecie TUTAJ)
- botwina (dwa średnie buraki oraz liście)
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany
- ząbek czosnku
przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód pizzy czyli focaccię. Postępujcie zgodnie z instrukcją opisana TUTAJ.
- W czasie gdy ciasto wyrasta płuczemy dokładnie botwinę. Następnie buraki kroimy w plasterki, a liście szatkujemy.
- Pokrojoną botwinę wrzucamy na minutę do wrzątku, a następnie odcedzamy i odkładamy na durszlak.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy placek, który pieczemy (bez dodatków!) kilka minut w temp. 210 st. C aż się zarumieni.
- Wyjmujemy je z pieca, nakładamy sos i botwinę. Na środek wbijamy dwa jajka.
- Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy, aż jajka się odpowiednio zetną.
Smacznego!
Z botwiną- mniam! Uwielbiam botwinkę :)