Każdemu zapewne zdarza się, że jakiś wypiek się nie uda – a to pojawi się zakalec, a to coś nie wyrośnie jakbyśmy chcieli, innym razem efekt końcowy wcale nie zachęca do podania go gościom Jestem przeciwnikiem marnowania i wyrzucania jedzenia i jestem przekonany, że prawie zawsze można tego uniknąć. W przypadku wypieków z łątwością można porażkę obrócić w wielki triumf przygotowując bajaderki.
Bajaderki to zgodnie z definicją Wikipedii „kuliste (rzadziej prostokątne) ciastko wytwarzane na bazie odpadów cukierniczych”. Brzmi nieciekawie, ale każdy kto próbował wie, że smakuje o niebo lepiej. Oczywiście bajaderki nie koniecznie muszą być efektem naszej kuchennej wpadki, można je przygotować ze specjalnie na tę okazję kupionych lub przygotowanych składników.
przepis na bajaderki
składniki:
- 500 g ciast, ciastek, muffinów i innych wypieków (bez kremów, owoców, galaretek)
- garść dowolnych bakalii
- 200 g gęstego dżemu, marmolady lub powideł
- 50 g czekolady połamanej w kawałki
- 100 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 75 g masła
- 50 ml rumu
- cukier
- wiórki kokosowe (ewentualnie posiekane orzechy lub polewa czekoladowa)
przygotowanie:
- Rodzynki jeśli mamy zamiar je dodać, namaczamy nieco wcześniej w rumie.
- Ciasta kruszymy na kawałki (można je zmiksować blenderem).
- W mleku rozpuszczamy masło i kakao.
- Do mleka dodajemy pokruszone ciasta, bakalie (także namoczone rodzynki razem z rumem), czekoladę i dżem (lub inne smarowidło, którego używamy).
- Jeśli nie chcemy dodawać alkoholu można ewentualnie użyć aromatu.
- Dokładnie mieszamy i dosładzamy w miarę potrzeby.
- Z asy formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach lub zanurzamy w polewie.
- Odstawiamy na parę godzin do lodówki.
A czy ciasto drożdżowe też się nada? Bo to trochę inny typ ciasta..
Wydaje mi się, że się też nada :-)
Super bajaderki ,mniam,mniam :)
bajaderki na piknik sprawdzą się doskonale! :)
Cieszę się :-)