Bajaderki

na 3 maja 2014 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (6 głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...

Każdemu zapewne zdarza się, że jakiś wypiek się nie uda – a to pojawi się zakalec, a to coś nie wyrośnie jakbyśmy chcieli, innym razem efekt końcowy wcale nie zachęca do podania go gościom Jestem przeciwnikiem marnowania i wyrzucania jedzenia i jestem przekonany, że prawie zawsze można tego uniknąć. W przypadku wypieków z łątwością można porażkę obrócić w wielki triumf przygotowując bajaderki.

Bajaderki to zgodnie z definicją Wikipedii „kuliste (rzadziej prostokątne) ciastko wytwarzane na bazie odpadów cukierniczych”. Brzmi nieciekawie, ale każdy kto próbował wie, że smakuje o niebo lepiej. Oczywiście bajaderki nie koniecznie muszą być efektem naszej kuchennej wpadki, można je przygotować ze specjalnie na tę okazję kupionych lub przygotowanych składników.

bajaderki

przepis na bajaderki

składniki:

  • 500 g ciast, ciastek, muffinów i innych wypieków (bez kremów, owoców, galaretek)
  • garść dowolnych bakalii
  • 200 g gęstego dżemu, marmolady lub powideł
  • 50 g czekolady połamanej w kawałki
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 75 g masła
  • 50 ml rumu
  • cukier
  • wiórki kokosowe (ewentualnie posiekane orzechy lub polewa czekoladowa)

przygotowanie:

  1. Rodzynki jeśli mamy zamiar je dodać, namaczamy nieco wcześniej w rumie.
  2. Ciasta kruszymy na kawałki (można je zmiksować blenderem).
  3. W mleku rozpuszczamy masło i kakao.
  4. Do mleka dodajemy pokruszone ciasta, bakalie (także namoczone rodzynki razem z rumem), czekoladę i dżem (lub inne smarowidło, którego używamy).
  5. Jeśli nie chcemy dodawać alkoholu można ewentualnie użyć aromatu.
  6. Dokładnie mieszamy i dosładzamy w miarę potrzeby.
  7. Z asy formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach lub zanurzamy w polewie.
  8. Odstawiamy na parę godzin do lodówki.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Alexia pisze:

    A czy ciasto drożdżowe też się nada? Bo to trochę inny typ ciasta..

  2. Majana pisze:

    Super bajaderki ,mniam,mniam :)

  3. Marta pisze:

    bajaderki na piknik sprawdzą się doskonale! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top