12 kwietnia obchodzimy podobno Dzień Czekolady. Nie wiem za bardzo kto ten dzień ustanowił, ale podoba mi się, bo uwielbiam czekoladę i jak dla mnie każdy dzień może być jej świętem.
Z tej okazji postanowiłam sięgnąć po przepis Nigelli z książki kuchnia – przepisy z serca domu, który już jakiś czas temu chciałem wypróbować. Serdecznie polecam – słodka czekolada i słone orzeszki wspaniale się komponują.
przepis na słodko-słone batony orzechowe
składniki:
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
- 250 g solonych orzeszków ziemnych
- 4 batony Mars Carmel (oryginalnie były Crunchie)
przygotowanie:
- Masło i połamaną na kawałki czekoladę topimy w garnku o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej).
- Batony kroimy w kostkę i mieszamy z orzeszkami.
- Lekko przestudzoną masę czekoladową mieszamy z orzechami i wykładamy do foremki.
- Studzimy i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Smacznego!!!
Mniam, muszą być smaczne takie batoniki. Fajne połączenie słodkiego ze słonym :)