Słodko-słone batony orzechowe

na 12 kwietnia 2014 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

12 kwietnia obchodzimy podobno Dzień Czekolady. Nie wiem za bardzo kto ten dzień ustanowił, ale podoba mi się, bo uwielbiam czekoladę i jak dla mnie każdy dzień może być jej świętem.

Z tej okazji postanowiłam sięgnąć po przepis Nigelli z książki kuchnia – przepisy z serca domu, który już jakiś czas temu chciałem wypróbować. Serdecznie polecam – słodka czekolada i słone orzeszki wspaniale się komponują.

batony orzechowe

przepis na słodko-słone batony orzechowe

składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 125 g masła
  • 250 g solonych orzeszków ziemnych
  • 4 batony Mars Carmel (oryginalnie były Crunchie)

przygotowanie:

  1. Masło i połamaną na kawałki czekoladę topimy w garnku o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej).
  2. Batony kroimy w kostkę i mieszamy z orzeszkami.
  3. Lekko przestudzoną masę czekoladową mieszamy z orzechami i wykładamy do foremki.
  4. Studzimy i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.

Smacznego!!!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Mniam, muszą być smaczne takie batoniki. Fajne połączenie słodkiego ze słonym :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top