Kolejna bardzo smaczna pasta do kanapek. Od kiedy nie jem mięsa, codziennie jadam pieczywo z ich różnymi wersjami. Ta wersja jest lekko słodka dzięki marchewkom, co można dodatkowo podkreślić szczyptą cukru, lub lekko złamać dodają nieco ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego.
przepis na pastę z pieczonej marchewki
składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 4 marchewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
przygotowanie:
- Ciecierzycę namaczamy około 8-10 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Nie solimy jej w trakcie gotowania.
- Marchewki dokładnie myjemy i pieczemy około 20 minut zawinięte w folię aliminiową w temp . 180 st. C. Ja piekę warzywa w garnku rzymskim, który każdemu polecam.
- Kmin rzymski razem z nasionami słonecznika prażymy krótko na patelni.
- Wszystkie składniki miksujemy ze sobą blenderem.
- Doprawiamy do smaku.
Smacznego!