Pasta kanapkowa z pieczonej marchewki

na 11 kwietnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kolejna bardzo smaczna pasta do kanapek. Od kiedy nie jem mięsa, codziennie jadam pieczywo z ich różnymi wersjami. Ta wersja jest lekko słodka dzięki marchewkom, co można dodatkowo podkreślić szczyptą cukru, lub lekko złamać dodają nieco ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego.

pasta kanapkowa z pieczonej marchewki

przepis na pastę z pieczonej marchewki

składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny

przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczamy około 8-10 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Nie solimy jej w trakcie gotowania.
  2. Marchewki dokładnie myjemy i pieczemy około 20 minut zawinięte w folię aliminiową w temp . 180 st. C. Ja piekę warzywa w garnku rzymskim, który każdemu polecam.
  3. Kmin rzymski razem z nasionami słonecznika prażymy krótko na patelni.
  4. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą blenderem.
  5. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top