Masło klarowane

na 16 kwietnia 2014 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Masło klarowane zawsze kojarzy mi się z serialem Przystanek Alaska – dr Joel Fleischman miał przygotować jakieś danie, do którego miał użyć sklarowanego masła. Uznał to za zbyteczne działanie, wychodząc z założenia, że nikt nie zauważy różnicy. Jak się możecie domyślić, jego lenistwo zostało momentalnie wykryte przez zaproszonych gości :-)

Może to lekka przesada, bo ja chyba tak bym się od razu nie zorientował, że użyto masła zwykłego zamiast klarowanego, ale fakt jest taki, że masło oczyszczone jest produktem o zupełnie innych właściwościach niż jego zwykły odpowiednik. Posiada wiele cennych zalet, które czynią go niezastąpionym w kuchni.

Przede wszystkim charakteryzuje się znacznie wyższą temperaturą dymienia, dzięki czemu doskonale nadaje się do smażenia. Po drugie proces oczyszczania usuwa z niego także alergeny, które zawarte są w zwykłym maśle. Po trzecie nadaje potrawom wyrazisty smak. Po czwarte, można je przechowywać nawet kilka miesięcy, dlatego warto od razu zrobić większą jego ilość – z 1 kg masła zwykłego otrzymamy około 700 g masła klarowanego.

Przygotowanie takiego masła jest bardzo proste i nie wymaga żadnych narzędzi czy specjalistycznej wiedzy.

maslo klarowane

przygotowanie masła klarowanego

składniki

  • masło zwykłe (82% tłuszczu)

przygotowanie:

  1. Masło umieszczamy w garnku o grubym dnie.
  2. Topimy je na wolnym ogniu.
  3. Gdy ulegnie stopnieniu podgrzewamy je tak długo, aż przestanie skwierczeć (około 15-20 minut). Będzie to oznaka, że cała zawarta w nim woda odparowała.
  4. Zdejmujemy zebraną na powierzchni pianę.
  5. Płynne masło delikatnie odlewamy do naczynia, uważając by pozostały na dnie osad nie spłynął razem z tłuszczem.
  6. Studzimy.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kimek - fan kuchni indyjskiej pisze:

    Alaska – mogę oglądać sto razy :)
    Masło klarowane jest ok. Naturalne i zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top