Babka wielkanocna

na 22 kwietnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...


babka wielkanocna 01

przepis na babkę wielkanocną Polki

przepis cytuję za Polką wprowadzając swoje drobne zmiany

składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła (użyłem 100 g masła i 200 g oleju z pestek winogron)
  • 300 g cukru pudru
  • 4 duże jaja
  • 30 ml wytrawnego sherry (użyłem 25 ml calvadosu)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (użyłem 1 cm startego świeżego imbiru)
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 40 g mieszanych bakalii

Forma na babkę o średnicy 25 cm z kominem

  • 20 g masła do formy
  • 20 g tartej bułki

przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i kolejno dodawać po jednym żółtku, dokładnie ucierając. Następnie dodać olej i wymieszać do połączenia składników.
  4. Do masy dodać sherry (calvados), sok z cytryny, esencję migdałową, imbir, skórkę otartą z pomarańczy oraz mleko.
  5. Banany rozgnieść widelcem i dodać je do masy.
  6. Wszystko dokładnie utrzeć i dodać bakalie i migdały.
  7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jajecznej. Przesypać partiami mąką i delikatnie wymieszać.
  8. Ciasto wyłożyć do formy na babkę i piec w temp. 180st przez 30-40 minut.
  9. Ostudzić chwilę w formie, a później na kratce do pieczywa.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top