przepis na babkę wielkanocną Polki
przepis cytuję za Polką wprowadzając swoje drobne zmiany
składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła (użyłem 100 g masła i 200 g oleju z pestek winogron)
- 300 g cukru pudru
- 4 duże jaja
- 30 ml wytrawnego sherry (użyłem 25 ml calvadosu)
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 krople esencji migdałowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (użyłem 1 cm startego świeżego imbiru)
- 3-4 łyżki mleka
- 2 duże dojrzałe banany
- 40 g mieszanych bakalii
Forma na babkę o średnicy 25 cm z kominem
- 20 g masła do formy
- 20 g tartej bułki
przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i kolejno dodawać po jednym żółtku, dokładnie ucierając. Następnie dodać olej i wymieszać do połączenia składników.
- Do masy dodać sherry (calvados), sok z cytryny, esencję migdałową, imbir, skórkę otartą z pomarańczy oraz mleko.
- Banany rozgnieść widelcem i dodać je do masy.
- Wszystko dokładnie utrzeć i dodać bakalie i migdały.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jajecznej. Przesypać partiami mąką i delikatnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do formy na babkę i piec w temp. 180st przez 30-40 minut.
- Ostudzić chwilę w formie, a później na kratce do pieczywa.
Smacznego!