Tapenada z zielonych oliwek

na 10 lutego 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 1,00 z 5)
Loading...

Zabawne, jak z biegiem lat zmienia się smak i gust. Pamiętam, że jeszcze parę la temu nie cierpiałem oliwek, które pieczołowicie wynajdowałem i wygrzebywałem z potraw. Dziś to dla mnie nie do pomyślenia, bo z antagonisty stałem się ich wielbicielem. Bardzo lubię zajadać się nimi tak po prostu wprost ze słoiczka, a także dodawać do dań. Dlatego też gorąco zachęcam Was do przygotowania tapenady, która idealnie smakuje rozsmarowana na kromce świeżego pieczywa. Jest ona też doskonałym rozwiązaniem na imprezę – wystarczy przygotować pastę i podać miskę z krakersami, a goście już dobrze będą wiedzieli co dalej począć.

smaki południa

Produkty do przygotowania poniższej potrawy otrzymałem ze sklepu Smaki Południa. Serdecznie zapraszam do odwiedzenia ich internetowych delikatesów, które są doskonale zaopatrzone w przeróżne składniki wprost z wybrzeża morza Śródziemnego.

Tapenada z zielonych oliwek

przepis na tapenadę z zielonych oliwek

składniki:

  • 100 g zielonych oliwek
  • łyżka kaparów
  • duża szczypta ziół prowansalskich
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek

przygotowanie:

Oliwki odcedzamy i wrzucamy do blendera.
Dodajemy kapary, zioła i około 2 łyżki oliwy z oliwek.
Miksujemy.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i dodajemy do zmiksowanej masy. Ponownie miksujemy, ale tylko chwilkę tak, żeby ziarna nie zmieliły się na pył, tylko lekko chrupały w zębach.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top