Tatar ze śledzia

na 12 września 2013 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Zastanawiałem się ostatnio nad jakąś ciekawą przystawką, którą mógłbym podać przed posiłkiem, a ponieważ miałem akurat opakowanie śledzi postanowiłem upichcić coś z nich właśnie. Ponieważ bardzo lubię wszelkie sałaki z dodatkiem tych ryb, szybko przystąpiłem do pracy ciekaw efektu.

A efekt jest bardzo dobry gdyż śledzie doskonale komponują się z cebulą i ogórkiem kiszonym, a dodatek suszonych pomidorów wzbogaca smak. Do tego własny chleb na żytnim zakwasie i po prostu bajka.

przepis na tatara ze śledzia




składniki:

  • 250 g śledzi
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 6 suszonych pomidorów
  • łyżeczka kaparów
  • 2-3 ogórki kiszone
  • pieprz ziołowy

przygotowanie:

Śledzie odciskamy ręcznikiem papierowym z oleju, a następnie moczymy godzinę w mleku. Znów odciskamy i kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm.

Ogórki kiszone obieramy ze skórki.

Pomidory, cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną (najdrobniejszą jak się da) kostkę.

Mieszamy je ze śledziami i kaparami.

Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. ja pisze:

    Nie głupi przepis Kolego :P Ja robiłem podobnego tylko ,że z oliwkami i suszonymi pomidorami.

  2. Marek pisze:

    Jakby tego tatara nazwać sushi to od razu wydawałby się dużo bardziej egzotyczny – a tak jest bardzo swojsko a i tak dobrze ;)

  3. Majana pisze:

    Muszę kiedyś zrobić. Też lubię śledziki :)
    Pozdrawiam

  4. Jagienka pisze:

    Uwielbiam takie przystawki – a śledzik mmm kochany na wszystkie sposoby ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top