Tarta z szynką i pieczarkami

na 11 lipca 2013 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Tarty, choć pozornie wydawać się mogą dość skomplikowanymi daniami, w rzeczywistości są niezwykle proste i wymagają niezbyt dużej pracy. Zagniecenie ciasta do dosłownie minuta, przygotowanie farszu to również nie jest bardzo skomplikowana sprawa. A jak już się przełamiemy, to otwiera się przed nami zupełnie nowy kulinarny świat. Różnorodność farszy ogranicza tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia.
Przepisy na spód tarty są w zasadzie dwa – na słodkie i wytrawne ciasto. Oba znajdziecie w zakładce kuchenne podstawy.

tarta z szynka i pieczarkami

przepis na tartę z szynką i pieczarkami




składniki:

  • kruche ciasto przygotowane zgodnie z przepisem, który znajdziecie TUTAJ
  • 150 g szynki gotowanej
  • 150 g startego żółtego sera
  • 6-8 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • masło klarowane

przygotowanie:

Ciasto nawijamy na wałek, a następnie rozwijamy je na formie do pieczenia. Przykrywamy pergaminem (papierem do pieczenia) i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C.
Pieczarki i szynkę kroimy w plasterki (pieczarki kroimy dość grubo) i przesmażamy na odrobinie tłuszczu z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
Połowę żółtego sera mieszamy ze śmietaną i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód tarty wykładamy resztę sera, szynkę i pieczarki. Zalewamy je śmietaną z jajkami.
Pieczemy w 180 st. C około 15-20 minut do czasu ścięcia się masy.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Marta pisze:

    Pyszna! Następną zrobiłam z brokułami i porem (http://pudelkorozmaitosci.blogspot.com/2015/02/quiche-z-brokuami-i-porem.html) również polecam :)

  2. kkk pisze:

    dobrze trzeba podpiec ciasto i dopiero nakładac składniki. pycha

  3. Klara pisze:

    Pyszna szybka zapiekanka robiłam ja kilka razy a czy mozna użyć sera mozzarella?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top