Tarty, choć pozornie wydawać się mogą dość skomplikowanymi daniami, w rzeczywistości są niezwykle proste i wymagają niezbyt dużej pracy. Zagniecenie ciasta do dosłownie minuta, przygotowanie farszu to również nie jest bardzo skomplikowana sprawa. A jak już się przełamiemy, to otwiera się przed nami zupełnie nowy kulinarny świat. Różnorodność farszy ogranicza tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia.
Przepisy na spód tarty są w zasadzie dwa – na słodkie i wytrawne ciasto. Oba znajdziecie w zakładce kuchenne podstawy.
przepis na tartę z szynką i pieczarkami
składniki:
- kruche ciasto przygotowane zgodnie z przepisem, który znajdziecie TUTAJ
- 150 g szynki gotowanej
- 150 g startego żółtego sera
- 6-8 średnich pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- masło klarowane
przygotowanie:
Ciasto nawijamy na wałek, a następnie rozwijamy je na formie do pieczenia. Przykrywamy pergaminem (papierem do pieczenia) i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C.
Pieczarki i szynkę kroimy w plasterki (pieczarki kroimy dość grubo) i przesmażamy na odrobinie tłuszczu z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
Połowę żółtego sera mieszamy ze śmietaną i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód tarty wykładamy resztę sera, szynkę i pieczarki. Zalewamy je śmietaną z jajkami.
Pieczemy w 180 st. C około 15-20 minut do czasu ścięcia się masy.
Smacznego!
Pyszna! Następną zrobiłam z brokułami i porem (http://pudelkorozmaitosci.blogspot.com/2015/02/quiche-z-brokuami-i-porem.html) również polecam :)
Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam!
dobrze trzeba podpiec ciasto i dopiero nakładac składniki. pycha
Tak własnie napisałem :-) Dzięki za odwiedziny.
Pyszna szybka zapiekanka robiłam ja kilka razy a czy mozna użyć sera mozzarella?
Oczywiście, że można. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam!