Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem

na 27 kwietnia 2013 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jakiś czas temu w Kuchni Lidla pojawił się przepis, który mnie niezwykle zaintrygował. Jestem wielbicielem wszelkich zapiekanek, szczególnie ziemniaczanych, jednak nigdy nie jadłem zapiekanki ze śledziem. Co więcej, nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek jadł go na ciepło. Czym prędzej popędziłem po niezbędne składniki i dość szybko mogłem skosztować tego dania.

Muszę szczerze przyznać, że smak mnie zaskoczył, ale bardzo pozytywnie. Śledź przełamał delikatność ziemniaka, a por dodatkowo dodał lekkiej pikanterii. Gorąco polecam tę zapiekankę, szczególnie osobom, które czują pewien opór przed „śledziem na ciepło”. Zupełnie nie wiem skąd to bierze, ale kilka osób na wspomnienie o tym daniu skrzywiło się z niechęcią. Ale naprawdę warto spróbować.

zapiekanka ziemniaczana ze sledziami

przepis na Zapiekankę śledziową z Camembertem, ziemniakami i porem

składniki:

  • 2 opakowania filetów śledziowych à la Matias
  • 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki
  • 1 por, umyty i drobno pokrojony
  • 20 g obranych pistacji
  • 1 camembert
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 20 g masła
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 jaja
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • mleko do moczenia śledzi

przygotowanie:

Zaczynamy od zanurzenia filetów śledziowych w mleku. Odstawiamy je przynajmniej na 30 minut.
Pora rozcinamy i myjemy, a następnie kroimy drobno w półplasterki.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojony por, który delikatnie solimy i pieprzymy.
Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje.
Ziemniaki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy por z patelni i posiekane pistacje.
Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na mniejsze części. Układamy je w miseczkach na posiekanych pistacjach.
W misce mieszamy ze sobą jajko, żółtko, śmietanę, nieco pieprzu i soli. Zalewamy tym śledzie.
Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach.
Pieczemy około 20-25 minut w 190 st. C., a następnie rumienimy ser przy użyciu funkcji grill.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Bartek pisze:

    Zapiekanka aż slinka Mi cieknie :) mniama

  2. Luka pisze:

    Zapiekanka wygląda pysznie, ciekawe połączenie smaków, często zaglądam do ,kuchni lidla, po jakieś inspiracje, taką zapiekankę z pewnością wypróbuję :)

    • Mariola pisze:

      Super pyszna zapiekanka ,akurat mam śledzie i Francuski camembert z Lidla więc może wypróbuję tych świetnych połączeń .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top