Na kalendarzu już wiosna, ale za oknem biało i wciąż bielej. Wygląda na to, że będę się musiał do lasu wybrać po choinkę na święta. Do tego dopadło mnie jakieś fatalne przeziębienie, które wcale nie ma zamiaru mnie tak łatwo opuścić.
Wczoraj zapytałem Was co najlepiej może mi pomóc w walce z chorobą, na co kilka osób zaproponowało imbir pod różnymi postaciami. Idąc za tą radą, dziś zapraszam Was do przygotowania bardzo smacznej, idealnie rozgrzewającej zupy z imbirem właśnie.
Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, ale poddany został pewnym modyfikacjom.
przepis na Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru
składniki:
- 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
- 50 g masła
- 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę
- 1 pomarańcza
- korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
- 2 l bulionu drobiowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- 2 szczypty kminku
- 150 ml śmietany
- Oliwa z oliwek
przygotowanie:
W garnku szklimy na odrobinie oliwy i maśle cebulę, a następnie dodajemy starty imbir, marchew i kminek.
Za pomocą tarki lub zestera ścieramy skórkę pomarańczy, którą po posiekaniu dodajemy razem z sokiem z tejże pomarańczy.
Do garnka dolewamy bulion (można użyć mniej jeśli chcemy by zupa była gęstsza) i gotujemy przez około 15 minut.
Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień i ponownie podgotowujemy.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z posiekaną pietruszką i śmietaną.
Smacznego!
Taka zupa jest wspaniala. Nie tylko na przeziebienie :)
Duzo zdrowka zycze :)
Dzięki! :-)